Łaciata rolada
W miarę szybkie ciasto na niezapowiedzianą wizytę gości lub urodziny czy imieniny. Może przy samym biszkopcie jest trochę pracy, ale wygląd i smak wynagradzają.
- biszkopt z tego przepisu
- 0,75 l śmietanki 30%
- 0,75 kg mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 śmietan - fixy
- 6 łyżek konfitury jeżynowej
Upiec biszkopt zgodnie z tym przepisem.
W misie robota lub miksera umieścić śmietankę i mascarpone (muszą byś mocno schłodzone) i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan - fix.
Biszkopt delikatnie rozwinąć. Posmarować połową masy - będzie grubo :-). Wzdłuż dłuższego boku rozłożyć konfiturę i delikatnie zwinąć roladę.
Pozostałą masą posmarować wierzch i boki rolady.
Można ją udekorować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Komentarze
Prześlij komentarz