Łaciata rolada

W miarę szybkie ciasto na niezapowiedzianą wizytę gości lub urodziny czy imieniny. Może przy samym biszkopcie jest trochę pracy, ale wygląd i smak wynagradzają.

  • biszkopt z tego przepisu
  • 0,75 l śmietanki 30%
  • 0,75 kg mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 śmietan - fixy
  • 6 łyżek konfitury jeżynowej

Upiec biszkopt zgodnie z tym przepisem.
W misie robota lub miksera umieścić śmietankę i mascarpone (muszą byś mocno schłodzone) i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan - fix.
Biszkopt delikatnie rozwinąć. Posmarować połową masy - będzie grubo :-). Wzdłuż dłuższego boku rozłożyć konfiturę i delikatnie zwinąć roladę.
Pozostałą masą posmarować wierzch i boki rolady.
Można ją udekorować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.

Komentarze

Popularne posty