Łaciaty biszkopt

Kolejny przepis na biszkopt. Tym razem dwukolorowy. Taki właśnie potrzebny mi był do zrobienia rolady.
Ciasto robiłam w dwóch misach.


Ciasto "białe":

  • 3 jaja
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno dodając szczyptę soli. Następnie po łyżce dodawać cukier. Ciągle ubijając dodać żółtka.
Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito i delikatnie wmieszać do masy jajecznej.

Ciasto "ciemne":

  • 3 jaja
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno dodając szczyptę soli. Następnie po łyżce dodawać cukier. Ciągle ubijając dodać żółtka.
Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sito i delikatnie wmieszać do masy jajecznej.

Oba ciasta naprzemiennie wykładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 15 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i spuścić blaszkę z wysokości około 60 cm na blat. Z jeszcze ciepłego zdjąć papier i zwinąć przy pomocy czystej ściereczki w roladę. Pozostawić do wystygnięcia.

Komentarze

Popularne posty