Łaciaty biszkopt
Kolejny przepis na biszkopt. Tym razem dwukolorowy. Taki właśnie potrzebny mi był do zrobienia rolady.
Ciasto robiłam w dwóch misach.
Ciasto "białe":
- 3 jaja
- 3 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2,5 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno dodając szczyptę soli. Następnie po łyżce dodawać cukier. Ciągle ubijając dodać żółtka.
Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito i delikatnie wmieszać do masy jajecznej.
Ciasto "ciemne":
- 3 jaja
- 3 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno dodając szczyptę soli. Następnie po łyżce dodawać cukier. Ciągle ubijając dodać żółtka.
Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sito i delikatnie wmieszać do masy jajecznej.
Oba ciasta naprzemiennie wykładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 15 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i spuścić blaszkę z wysokości około 60 cm na blat. Z jeszcze ciepłego zdjąć papier i zwinąć przy pomocy czystej ściereczki w roladę. Pozostawić do wystygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz