Tort z ptasim mleczkiem

Nareszcie zrobiłam. Czarny biszkopt. Biała masa. Wewnątrz niej ptasie mleczko, a dla przełamania smaku granat.
Nie chcę się chwalić, ale niebo w gębie. MD zachwycony.
Radzę zrobić ciemny, a nawet czarny biszkopt. Pięknie kontrastuje z białą masą.

  • czarny biszkopt z tego przepisu
  • 0,5 kg mascarpone
  • 1 l śmietanki 30%
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 3 śmietan - fixy
  • 2 galaretki krystaliczne
  • 1/2 litra wody
  • ptasie meczko
  • 1 granat
Obie galaretki zalać 1 szklanką gorącej wody, wymieszać i odstawić do przestudzenia. Najlepiej do momentu, aż galaretka zacznie lekko zastygać. Odlać pół szklanki. Do pozostałej części dolać 1 szklankę gorącej wody i dokładnie wymieszać. Zostawić do wystygnięcia.

W misie robota umieścić mascarpone i śmietankę. Ubić na sztywno. Dodać cukier puder i śmietan - fixy. 
Do małej miseczki odłożyć 3 łyżki masy, a do reszty powolutku wlewać owe odlane pół szklanki galaretki.

Przepołowiony biszkopt ściśle zabezpieczyć metalowym ringiem lub papierem do pieczenia (należy go otoczyć papierem; papier lub ring muszą mieć wysokość około 12 do 15 cm). Na spód ciasta nałożyć sporą część masy - tej z galaretką. Rozprowadzić i wyrównać masę a następnie powciskać w nią ptasie mleczko.


Przykryć pozostałą częścią masy. Wyrównać ją i nakryć drugą częścią ciasta. Wierzch tortu posmarować cienką warstwą odłożonej wcześniej masy. Udekorować pestkami granata. Delikatnie zalać wystudzoną galaretką.
Odstawić do całkowitego zastygnięcia do lodówki.

Komentarze

Popularne posty