Czarny biszkopt

Biszkopt to najszybsze ciasto. Kilka przepisów z nim już się pojawiło. Ten od pozostałych różni się dodatkiem czarnego kakao
Tak jest takie. Cudownie zabarwia na czarno ciasta i masy. Polecam kupić i wypróbować :-).
Piekłam jak zwykle w blaszce o średnicy 23 cm.

  • 4 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka czarnego kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej typ 450
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Białko oddzielić od żółtek i ubić wraz z solą w robocie lub misie miksera na sztywną pianę. Zwolnić obroty mieszadła i ciągle ubijając po 1 łyżce dosypywać cukier. Następnie po jednym dodawać żółtka.
Mąki, kakao i proszek przesiać, a następnie delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki wymieszać z masą jajeczną.
Masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 20 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem. Jeśli patyczek będzie suchy biszkopt wyjąć i spuścić z wysokości 60 cm na blat pokryty ściereczką (oczywiście w blaszce :-)). Wystudzić i przekroić na pół.

Komentarze

Popularne posty