Pory zapiekane pod beszamelem
Nie przepadam za smakiem porów. Dla mnie za ostre. Postanowiłam jednak przełamać niechęć do nich i szczerze mówiąc polubiłam je. Oczywiście w takiej postaci - zapiekanych. Nadal nie lubię surowych :-).
Pory zapiekane tracą gorycz i ten ostry posmak, a zyskują słodycz.
(na 2 porcje)
- 4 małe pory
- 1 sztuka mozzarelli
- beszamel z 1 szklanki mleka
Przygotować z jednej szklanki mleka beszamel.
Pory oczyścić, odciąć zieloną część, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Jeśli naczynie żaroodporne jest niewielkie pory można przeciąć na pól.
Mozzarellę pokroić w plastry.
Na dno naczynia wyłożyć trochę beszamelu, a na niego kilka plastrów mozzarelli. Następnie ułożyć pory i pokryć je resztą sosu. Na wierzch nałożyć pozostałe plastry mozzarelli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz