Krokiety z kapustą i grzybami

Ponadczasowy smak wieczerzy wigilijnej, ale nie tylko. Kapusta z grzybami zamknięta w delikatnym naleśniku, w panierce z bułki tartej podsmażonym na złoty kolor. 
Kto nie lubi takich krokietów?
Naleśniki robione były zgodnie z tym przepisem. Wyszło mi 28 krokietów, ale moje naleśniki mają średnicę 26 cm, a i farszu nie żałowałam :-).
Krokiety przygotowałam na kilka dni przed Wigilią i aby się nie zepsuły zamroziłam je.




Farsz z kapusty i grzybów:
  • 2,5 kg kapusty kwaszonej
  • 375 g mrożonych podgrzybków
  • 5 garści suszonych grzubów
  • 5 szalotek
  • 21 ziaren jałowca
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • naleśniki


Grzyby suszone zalać wodą i pozostawić na minimum 12 godzin, aby napęczniały. Po tym czasie posolić je i ugotować. Odcedzić, ale nie wylewać wywaru. Może się przydać do doprawienia farszu. Grzyby przestudzić i pokroić w drobne paseczki.
Mrożone grzyby rozmrozić i również pokroić w drobne paseczki.
Kapustę ugotować, odcedzić, a kiedy przestygnie dokładnie odcisnąć. Następnie drobno ją posiekać.
Szalotki pokroić w drobną kostkę.
Rozgrzać masło klarowane. Usmażyć na nim rozmrożone i pokrojone podgrzybki. Następnie dodać te ugotowane, suszone i jeszcze chwilę smażyć. Do grzybów dodać szalotkę i wszystko smażyć jeszcze jakieś 5 minut. Następnie dołożyć posiekaną kapustę. Nadal smażyć. Dodać sól, pieprz i roztarty w moździerzu jałowiec.
Jeżeli stwierdzicie, że farsz jest za suchy można podlać wywarem od gotowania grzybów.
Tak przygotowany farsz należy wystudzić.
Na usmażone naleśniki nakładać farsz i zwijać w krokiety.
Krokiety panierować w jaju i bułce tartej, a następnie usmażyć na złoty kolor.

Komentarze

Popularne posty