Tarta grzybowa

Kolejna odsłona dania z grzybami. Tarta na kruchym spodzie z dodatkiem parmezanu. Farsz to świeże grzyby usmażone na maśle klarowanym, ze śmietaną, jajami i serem żółtym. 
Wyszła rewelacyjnie. Smak boski :-). Nie spodziewałam się nawet.
Tarta powstała dzięki przepisowi z bloga: mojewypieki.com/przepis/tarta-z-grzybami-lesnymi. Oczywiście przepis został lekko zmodyfikowany.
Tarta smakuje rewelacyjnie zarówno na ciepłom jak i na zimno.






Ciasto kruche z parmezanem:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 50 g startego parmezanu
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1/4 łyżeczki soli
Nadzienie grzybowe:
Wszystkie składniki na ciasto kruche wyrobić w robocie kuchennym lub ręcznie. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. 
Po tym czasie ciasto rozwałkować  i wyłożyć na posmarowaną tłuszczem formę do tarty o średnicy 25 cm. Nadmiar ciasta odciąć. Nakłóć widelcem i ponownie schłodzić przez 30 minut. 
Tak przygotowane ciasto podpiec na złoto (około 15 minut) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
W wysokiej misce roztrzepać jaja i śmietanę. Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć ser. Wymieszać go z masą jajeczną. Dodać grzyby w maśle, doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Taką mieszaninę wylać na podpieczony spód. 


Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni C.

Komentarze

Popularne posty