Tarta grzybowa
Kolejna odsłona dania z grzybami. Tarta na kruchym spodzie z dodatkiem parmezanu. Farsz to świeże grzyby usmażone na maśle klarowanym, ze śmietaną, jajami i serem żółtym.
Wyszła rewelacyjnie. Smak boski :-). Nie spodziewałam się nawet.
Tarta powstała dzięki przepisowi z bloga: mojewypieki.com/przepis/tarta-z-grzybami-lesnymi. Oczywiście przepis został lekko zmodyfikowany.
Tarta smakuje rewelacyjnie zarówno na ciepłom jak i na zimno.
Tarta smakuje rewelacyjnie zarówno na ciepłom jak i na zimno.
Ciasto kruche z parmezanem:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 3 żółtka
- 50 g startego parmezanu
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1/4 łyżeczki soli
- 250 g grzybów w maśle
- 3 jaja
- 230 g śmietany 18%
- 100 g sera gouda
- sól
- pieprz
Wszystkie składniki na ciasto kruche wyrobić w robocie kuchennym lub ręcznie. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na posmarowaną tłuszczem formę do tarty o średnicy 25 cm. Nadmiar ciasta odciąć. Nakłóć widelcem i ponownie schłodzić przez 30 minut.
Tak przygotowane ciasto podpiec na złoto (około 15 minut) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
W wysokiej misce roztrzepać jaja i śmietanę. Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć ser. Wymieszać go z masą jajeczną. Dodać grzyby w maśle, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Taką mieszaninę wylać na podpieczony spód.
Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
Komentarze
Prześlij komentarz