Tosty francuskie z dżemem i owocami

Kolejny pomysł na szybkie śniadanie lub danie obiadowe, albo na wykorzystanie czerstwych bułek, chałek lub chleba.
Do tostów użyłam dżemu z brzoskwini oraz borówek amerykańskich.
Myślę, że zasmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

(na 2 porcje)
  • 2 czerstwe bułki
  • 2 jaja
  • 100 ml śmietanki 18%
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • masło klarowane
  • śmietana 18%
  • dowolny dżem - u mnie brzoskwiniowy
  • dowolne owoce - u mnie borówki amerykańskie
Jaja wybić do miski i roztrzepać. Dolać śmietankę i cukier. Dokładnie rozmieszać, tak aby rozpuścił się cukier.
Bułkę przeciąć na pół i odkroić górę oraz spód (lepiej wchłonie mieszankę jaj i śmietanki).
Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego. Bułkę maczać w jaju ze śmietanką i smażyć na złoty kolor. Usmażone kromki wyłożyć na ręcznik papierowy.
Podawać ciepłe z dodatkiem dżemu, owoców i kwaśnej śmietany :-).

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty