Tosty francuskie z dżemem i owocami
Kolejny pomysł na szybkie śniadanie lub danie obiadowe, albo na wykorzystanie czerstwych bułek, chałek lub chleba.
Do tostów użyłam dżemu z brzoskwini oraz borówek amerykańskich.
Myślę, że zasmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
(na 2 porcje)
- 2 czerstwe bułki
- 2 jaja
- 100 ml śmietanki 18%
- 2 łyżki brązowego cukru
- masło klarowane
- śmietana 18%
- dowolny dżem - u mnie brzoskwiniowy
- dowolne owoce - u mnie borówki amerykańskie
Jaja wybić do miski i roztrzepać. Dolać śmietankę i cukier. Dokładnie rozmieszać, tak aby rozpuścił się cukier.
Bułkę przeciąć na pół i odkroić górę oraz spód (lepiej wchłonie mieszankę jaj i śmietanki).
Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego. Bułkę maczać w jaju ze śmietanką i smażyć na złoty kolor. Usmażone kromki wyłożyć na ręcznik papierowy.
Podawać ciepłe z dodatkiem dżemu, owoców i kwaśnej śmietany :-).
Idealne na weekendowe śniadanie, polecam:-)
OdpowiedzUsuń