Pudding ze słodkiej chałki

Tym razem przeniesiemy się do Anglii. 
Została mi chałka z rodzynkami. Przypomniałam sobie, że można ją wykorzystać do zrobienia puddingu. Powiem szczerze, że był to dobry pomysł.
Mój pudding był w wersji dla dorosłych - z amaretto. Można jednak pominąć procenty. Dzieciakom też powinien zasmakować.
Pudding można podawać z sokiem, śmietaną lub słodkimi sosami.

(na 4 porcje)
  • 1 chałka z rodzynkami
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 jaja
  • 2 kieliszki amaretto
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • masło do wysmarowania naczynia 
Chałkę pokroić na kromki.
Naczynie żaroodporne (u mnie kwadrat o boku 20 cm) wysmarować masłem.
Brązowy cukier wymieszać z cynamonem.
Do miseczki wbić jaja. Lekko je roztrzepać. Dolać śmietankę, dodać cukier z wanilią i jeszcze chwilę ubijać.
W tak przygotowanej mieszaninie moczyć kromki chałki. Układać je pionowo w naczyniu. Jeżeli płyn pozostanie polać nim chałkę. Na wierzch wysypać brązowy cukier, a całość polać amaretto.
Zapiekać przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.



Komentarze

  1. Pyszny pudding, przede wszystkim ekspresowy w wykonaniu. Znika równie szybko. U mnie ze względu na dzieci wersja bez alkoholu. Polecam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty