Pudding ze słodkiej chałki
Tym razem przeniesiemy się do Anglii.
Została mi chałka z rodzynkami. Przypomniałam sobie, że można ją wykorzystać do zrobienia puddingu. Powiem szczerze, że był to dobry pomysł.
Mój pudding był w wersji dla dorosłych - z amaretto. Można jednak pominąć procenty. Dzieciakom też powinien zasmakować.
Pudding można podawać z sokiem, śmietaną lub słodkimi sosami.
- 1 chałka z rodzynkami
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 jaja
- 2 kieliszki amaretto
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki brązowego cukru
- masło do wysmarowania naczynia
Chałkę pokroić na kromki.
Naczynie żaroodporne (u mnie kwadrat o boku 20 cm) wysmarować masłem.
Brązowy cukier wymieszać z cynamonem.
Do miseczki wbić jaja. Lekko je roztrzepać. Dolać śmietankę, dodać cukier z wanilią i jeszcze chwilę ubijać.
W tak przygotowanej mieszaninie moczyć kromki chałki. Układać je pionowo w naczyniu. Jeżeli płyn pozostanie polać nim chałkę. Na wierzch wysypać brązowy cukier, a całość polać amaretto.
Zapiekać przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.
Pyszny pudding, przede wszystkim ekspresowy w wykonaniu. Znika równie szybko. U mnie ze względu na dzieci wersja bez alkoholu. Polecam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że wyszedł i smakował 😀
Usuń