Mini szarlotki
Z okazji urodzin MD (okrągłych) postanowiłam zrobić mini szarlotki. Podałam je na gorąco z bardzo wytrawnymi lodami prosecco.
Do ich przygotowania potrzebne będzie ciasto kruche z tego przepisu i prażone jabłka z tego przepisu.
Polecam spróbować takiej wersji szarlotki.
Ciasto kruche:
- 250 g mąki
- 200 g masła
- 3 duże żółtka
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
Prażone jabłka:
- 2 średnie jabłka (u mnie ligol)
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
- 1/8 łyżeczki cynamonu
W wysokiej patelni rozgrzać wodę. Wsypać obrane i pokrojone w około jedno centymetrową kostkę jabłka. Smażyć około 5 minut. Dodać cukier i cynamon. Smażyć jeszcze 5 minut.
Ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować na około 0,5 cm. Foremką do babeczek wyciąć ciasto - dwa kawałki. Jeden wcisnąć do foremki. Nałożyć łyżeczkę jabłek i przykryć drugim kawałkiem ciasta. Skleić. Nakłóć widelcem i piec około 20 minut w 180 stopniach C.
Komentarze
Prześlij komentarz