Mini szarlotki

Z okazji urodzin MD (okrągłych) postanowiłam zrobić mini szarlotki. Podałam je na gorąco z bardzo wytrawnymi lodami prosecco.
Do ich przygotowania potrzebne będzie ciasto kruche z tego przepisu i prażone jabłka z tego przepisu.
Polecam spróbować takiej wersji szarlotki.



Ciasto kruche:

  • 250 g mąki
  • 200 g masła
  • 3 duże żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
Prażone jabłka:
  • 2 średnie jabłka (u mnie ligol)
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • 1/8 łyżeczki cynamonu
Ciasto kruche wyrobić ręcznie lub w robocie. Maszynowo jest szybciej :-). Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na minimum 30 minut do lodówki.
W wysokiej patelni rozgrzać wodę. Wsypać obrane i pokrojone w około jedno centymetrową kostkę jabłka. Smażyć około 5 minut. Dodać cukier i cynamon. Smażyć jeszcze 5 minut.
Ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować na około 0,5 cm. Foremką do babeczek wyciąć ciasto - dwa kawałki. Jeden wcisnąć do foremki. Nałożyć łyżeczkę jabłek i przykryć drugim kawałkiem ciasta. Skleić. Nakłóć widelcem i piec około 20 minut w 180 stopniach C.



Komentarze

Popularne posty