Tarta z rabarbarem i malinami pod bezową kołderką

Pojawił się rabarbar. Ponadto miałam jeszcze w lodówce kilka białek. Warto to wykorzystać :-). Zrodził się więc pomysł na tartę.
Kruche ciasto. Masa rabarbarowo - malinowa i beza. Słodycz bezy przełamana kwasowością rabarbaru. Super połączenie.
Pamiętajcie do ciasta kruchego masło musi być mocno zimne. A zgodnie z zasadami sztuki cukierniczej mąkę i zimne masło należy posiekać nożem i następnie dodać resztę składników. Szybko wyrobić i hyc do lodówki. 


Ciasto kruche:
  • 250 g mąki
  • 200 g masła
  • 3 duże żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
Masa rabarbarowa:
  • 650 g obranego rabarbaru (około 1 kg nieoczyszczonego)
  • 100 g malin (u mnie mrożone)
  • 5 łyżek cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki zimnej wody  
Beza:
  • 5 białek (mogą być 3, te od żółtek)
  • 150 g cukru pudru  
Ciasto kruche wyrobić ręcznie lub w robocie. Maszynowo jest szybciej :-). Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na minimum 30 minut do lodówki.
Obrać rabarbar i pokroić na około 1,5 cm kawałki. 
Na rozgrzaną patelnię wyłożyć maliny i cukier. Odparować z nich nadmiar wody. Dodać rabarbar i smażyć przez 5 minut. Za pomocą łyżki cedzakowej odłowić rabarbar. Odcisnąć go, a płyn wlać na patelnię. Pozostawiony na patelni płyn odparować. Ma powstać gęsty "sos".
Na patelnię ponownie wrzucić rabarbar. Wymieszać i podlać rozrobioną w wodzie mąką ziemniaczaną. Zagotować.
Ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować na grubość 5 mm i wyłożyć na wysmarowaną masłem formę do tarty (u mnie średnica 32 cm). Docisnąć do dna i brzegów. Nadmiar ciasta odciąć. Można je zamrozić, zawsze może się na coś przydać :-). Nakłuć widelcem.
Na wierzch położyć papier do pieczenia i obciążyć ciasto grochem, fasolą, ryżem lub specjalnymi kulkami.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Włożyć ciasto i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C. Piec 15 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec jeszcze 5 - 10 minut do zrumieniania dna.
Wyjąć z piekarnika. Na ciasto nałożyć przygotowaną masę rabarbarowo - malinową. Wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika.
W tym czasie z 3 lub 5 białek ubić sztywną pianę. Stopniowo, ciągle ubijając dodawać łyżka po łyżce cukier. Piana ma być gęsta i lśniąca. 
Ponownie wyjąć tartę. Na wierzch wylać pianę i rozprowadzić ją. Wstawić do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 140 stopni C i piec (suszyć) nawet do 50 minut.

Komentarze

Popularne posty