Szynka z pastą jajeczno - serową i szparagami w galarecie

Szynka w galarecie po mojemu. Bardzo ją lubię. MD też zachwala :-). 
Ponadto kolejna potrawa ze szparagami :-).
Pracy trochę jest, ale warto.
Nie podam ile plastrów szynki trzeba, bo każdy według własnych potrzeb może zrobić. 
Szparagi do tego dania daję gotowe, w zalewie. Kupuję dlatego, że są ładne i jędrne.

Galaretka:
  • 2 litry wody
  • 1 ćwiartka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/8 selera
  • 10 cm pora
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • żelatyna na 2 l wywaru
Przygotować pastę jajeczno - serową wg przepisu.
Ćwiartkę umyć. Warzywa oczyścić, można pokroić na mniejsze kawałki. Zalać wszystko 2 litrami wody. Wstawić na ogień. Dodać przyprawy i łyżeczkę soli. Gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa i warzyw. W razie konieczności uzupełnić wodą. Tak przygotowany rosół przecedzić. Pozostawić 2 l płynu. Doprawić w miarę potrzeby do smaku. 
Do gorącego rosołu wsypać żelatynę. Wymieszać. Nie gotować. Po kilku minutach jeszcze raz przemieszać. Pozostawić do ostygnięcia.
Szparagi odcedzić z zalewy.
Na plaster szynki nakładać czubatą łyżeczkę pasty, dwa szparagi (jeżeli jest taka konieczność - przyciąć, nie powinny wystawać z szynki) i zwijać. Układać w półmisku z wysokimi rantami. 
Zalać chłodnym rosołem. Pozostawić do zastygnięcia, a następnie wstawić do lodówki.

Komentarze

Popularne posty