Kasza pęczak i surówka z pak choi
Tym razem dodatek do mojego gulaszu cielęcego. Kasza i surówka. Niby nic, ale trochę inaczej. Popróbujcie. Może komuś posmakują.
Kasza:
(na 2 porcje)
Kaszę odcedzić, wyłożyć do miseczki i dodać skwarki. Wymieszać. Ot cała filozofia :-)
Surówka z kapusty pak choi:
(na 2 porcje)
Kasza:
(na 2 porcje)
- 2 woreczki kaszy pęczak
- skwarki z wędzonego boczku
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól
Kaszę odcedzić, wyłożyć do miseczki i dodać skwarki. Wymieszać. Ot cała filozofia :-)
Surówka z kapusty pak choi:
(na 2 porcje)
- 1 kapusta pak choi
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki octu ryżowego lub winnego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka słodkiego sosu mango chili lub sosu chili
- łyżka prażonego sezamu
Kapustę posiekać w paski wielkości około 1 cm. Z papryki usunąć gniazdo nasienne i również pokroić na paski, tym razem wąskie. W miseczce zrobić sos łącząc ze sobą sos sojowy, ocet, olej sezamowy i słodki sos mango chili.
Pokrojone warzywa polać sosem na jakieś 10 minut przed podaniem. Wymieszać i posypać uprażonym sezamem.
Komentarze
Prześlij komentarz