Kasza pęczak i surówka z pak choi

Tym razem dodatek do mojego gulaszu cielęcego. Kasza i surówka. Niby nic, ale trochę inaczej. Popróbujcie. Może komuś posmakują.


Kasza:
(na 2 porcje)

  • 2 woreczki kaszy pęczak
  • skwarki z wędzonego boczku 
  • 1 łyżka masła klarowanego 
  • sól
Kaszę ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Skwarki (u mnie ta połowa, która została z gulaszu cielęcego) należy podgrzać w  łyżce masła klarowanego.
Kaszę odcedzić, wyłożyć do miseczki i dodać skwarki. Wymieszać. Ot cała filozofia :-)

Surówka z kapusty pak choi:
(na 2 porcje)

  • 1 kapusta pak choi
  • 1/2 czerwonej papryki 
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki octu ryżowego lub winnego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka słodkiego sosu mango chili lub sosu chili
  • łyżka prażonego sezamu 
Kapustę posiekać w paski wielkości około 1 cm. Z papryki usunąć gniazdo nasienne i również pokroić na paski, tym razem wąskie. W miseczce zrobić sos łącząc ze sobą sos sojowy, ocet, olej sezamowy i słodki sos mango chili.
Pokrojone warzywa polać sosem na jakieś 10 minut przed podaniem. Wymieszać i posypać uprażonym sezamem.

Komentarze

Popularne posty