Zupa porowa z pulpetami
Dziś zupa porowa z pulpetami. Osobiście nie przepadam za zupami, ale są takie, które raz na jakiś czas chodzą za mną :-). I tak właśnie ta mnie dogoniła.
Do zagęszczenie użyłam ziemniaków, ale równie dobry będzie serek topiony.
(na 6 porcji)
- 2 pory
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 3 ziemniaki
- 300 - 500 g mielonego mięsa (może być drobiowe lub wieprzowe)
- 1 jajo
- olej do smażenia
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
- przyprawy
Pory oczyścić. Liście włożyć do garnka, a pozostałą część pokroić w krążki.
Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki obrać pokroić w mniejsze kawałki. Umieścić w garnku z liśćmi pora i zalać 2 litrami wody. Dodać sól i ugotować.
Mięso doprawić do smaku, dodać jajo i dokładnie wyrobić. Uformować małe kulki (wielkości orzecha włoskiego). Gotować przez około 4 minuty w wywarze warzywnym. Wyjąć.
Pokrojonego pora zeszklić na oleju. Zagęścić mąką.
Z wywaru usunąć warzywa (niekoniecznie) prócz ziemniaków. Dodać zeszklonego pora i gotować jeszcze przez chwilę. Zblendować. Włożyć ugotowane pulpeciki i jeszcze chwilę gotować. Można dodać pokrojoną ugotowaną marchewkę.
Zupę podać przybraną łyżką śmietany. U mnie z grzankami.
Bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu zupa. Z dodatkiem pulpetów i grzanek to świetna propozycja na sycący obiad.Polecam
OdpowiedzUsuń