Zupa porowa z pulpetami

Dziś zupa porowa z pulpetami. Osobiście nie przepadam za zupami, ale są takie, które raz na jakiś czas chodzą za mną :-). I tak właśnie ta mnie dogoniła.
Do zagęszczenie użyłam ziemniaków, ale równie dobry będzie serek topiony.


(na 6 porcji)
  • 2 pory
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 ziemniaki
  • 300 - 500 g mielonego mięsa (może być drobiowe lub wieprzowe)
  • 1 jajo
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • przyprawy
Pory oczyścić. Liście włożyć do garnka, a pozostałą część pokroić w krążki.
Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki obrać pokroić w mniejsze kawałki. Umieścić w garnku z liśćmi pora i zalać 2 litrami wody. Dodać sól i ugotować.
Mięso doprawić do smaku, dodać jajo i dokładnie wyrobić. Uformować małe kulki (wielkości orzecha włoskiego). Gotować przez około 4 minuty w wywarze warzywnym. Wyjąć.
Pokrojonego pora zeszklić na oleju. Zagęścić mąką. 
Z wywaru usunąć warzywa (niekoniecznie) prócz ziemniaków. Dodać zeszklonego pora i gotować jeszcze przez chwilę. Zblendować. Włożyć ugotowane pulpeciki i jeszcze chwilę gotować. Można dodać pokrojoną ugotowaną marchewkę. 
Zupę podać przybraną łyżką śmietany. U mnie z grzankami. 

Komentarze

  1. Bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu zupa. Z dodatkiem pulpetów i grzanek to świetna propozycja na sycący obiad.Polecam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty