Żurek na zakwasie chlebowym
Żurek gotowałam wielokrotnie, ale ten robiony na zakwasie chlebowym uważam za najlepszy. Zresztą każdy jeden jest dobry, a na Wielkanoc wręcz wskazany :-). Do żurku oczywiście jajko i najpyszniejsza zupa gotowa.
- około 750 ml zakwasu
- 2 marchewki
- 1/6 selera
- 1/2 pora
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 duże ziemniaki
- 10 grzybów suszonych
- 300 g wędzonego surowego boczku
- 200 g kiełbasy myśliwskiej
- 250 g kiełbasy białej
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 ząbki czosnku
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 - 2 łyżeczek chrzanu
- 200 g śmietany 18%
- 1 - 2 łyżek majeranku
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- 2 - 3 l wody
Warzywa obrać. Do garnka włożyć boczek, przygotowane warzywa oprócz ziemniaków, ziele angielskie, liście laurowe, ząbki czosnku, suszone grzyby i 1/2 łyżki soli. Gotować do miękkości boczku i warzyw. Gdy będą miękkie wyjąć. Zostawić marchew, a pozostałe można wyrzucić lub przeznaczyć do innych potraw.
Do wywaru wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki. W czasie, gdy się gotują w głębokiej patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć na nim pokrojony w kostkę boczek i pozostałe kiełbasy. Zawartość patelni przełożyć do garnka z wywarem. Jednocześnie pokroić marchewkę i ją również umieścić w garnku. Zagotować. Następnie do zupy przelać cały zakwas uprzednio dobrze go mieszając (można usunąć z niego czosnek i przyprawy). Zupę wymieszać i zagotować. Dodać majeranek, pieprz, w razie potrzeby sól i 1 łyżeczkę chrzanu. Spróbować i skorygować smak. Jeżeli żurek będzie za mało kwaśny dodać sok z cytryny.
Śmietanę zahartować gorącą zupą i wlać do garnka. Wymieszać - nie gotować. Na sam koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Podawać z ugotowanym na twardo jajem.
Komentarze
Prześlij komentarz