Żurek na zakwasie chlebowym

Żurek gotowałam wielokrotnie, ale ten robiony na zakwasie chlebowym uważam za najlepszy. Zresztą każdy jeden jest dobry, a na Wielkanoc wręcz wskazany :-). Do żurku oczywiście jajko i najpyszniejsza zupa gotowa.

  • około 750 ml zakwasu
  • 2 marchewki
  • 1/6 selera
  • 1/2 pora
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 duże ziemniaki
  • 10 grzybów suszonych
  • 300 g wędzonego surowego boczku
  • 200 g kiełbasy myśliwskiej
  • 250 g kiełbasy białej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 - 2 łyżeczek chrzanu
  • 200 g śmietany 18%
  • 1 - 2 łyżek majeranku
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • 2 - 3 l wody
Warzywa obrać. Do garnka włożyć boczek, przygotowane warzywa oprócz ziemniaków, ziele angielskie, liście laurowe, ząbki czosnku, suszone grzyby  i 1/2 łyżki soli. Gotować do miękkości boczku i warzyw. Gdy będą miękkie wyjąć. Zostawić marchew, a pozostałe można wyrzucić lub przeznaczyć do innych potraw.
Do wywaru wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki. W czasie, gdy się gotują w głębokiej patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć na nim pokrojony w kostkę boczek i pozostałe kiełbasy. Zawartość patelni przełożyć do garnka z wywarem. Jednocześnie pokroić marchewkę i ją również umieścić w garnku. Zagotować. Następnie do zupy przelać cały zakwas uprzednio dobrze go mieszając (można usunąć z niego czosnek i przyprawy). Zupę wymieszać i zagotować. Dodać majeranek, pieprz, w razie potrzeby sól i 1 łyżeczkę chrzanu. Spróbować i skorygować smak. Jeżeli żurek będzie za mało kwaśny dodać sok z cytryny.
Śmietanę zahartować gorącą zupą i wlać do garnka. Wymieszać - nie gotować. Na sam koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Podawać z ugotowanym na twardo jajem.

Komentarze

Popularne posty