Zakwas na żurek
Ponownie witam po długiej nieobecności. Myślę, że tym razem wracam na dobre :-).
Dziś przedstawiam przepis na zakwas na żurek, ale zakwas robiony z zakwasu chlebowego. Polecam ten sposób, oczywiście jeśli macie w domu taki chlebowy zakwas. Jeśli nie to najwyższy czas wstawić na zwykły zakwas. Przepisy na taki można bez problemu znaleźć w interenecie.
- 100 g aktywnego żytniego zakwasu chlebowego
- 50 g mąki żytniej typ 2000
- 3 ząbki czosnku
- 20 ziaren pieprzu
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 500 - 550 ml letniej wody
Zakwas chlebowy przełożyć do wyparzonego słoika. Wsypać mąkę żytnią typ 2000 (najlepiej taką jaką dokarmiamy zakwas). Dodać zmiażdżony czosnek oraz przyprawy. Stopniowo wlewać letnią wodę (ja dolewam wodę, która służy mi do dokarmiania zakwasu - taką o temperaturze pokojowej). Delikatnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką.
Słoik przykryć ręcznikiem papierowym lub gazą, owinąć recepturką i postawić w ciepłym miejscu na około 10 - 12 godzin.
Po tym czasie zakwas na żur jest gotowy. Warto jednak pozostawić go jeszcze na 10 godzin - nabierze bardziej kwaśnego smaku.
Z tak przygotowanego zakwasu ugotować żur lub schować do lodówki i przechowywać przez około tydzień.
Komentarze
Prześlij komentarz