"Trzy cztery" farsze do jaj
Kolejna odsłona farszy do jaj. Po "raz dwa" przyszła kolej na "trzy cztery". Tym razem wersja bardziej orzeźwiająca. "Trzy" to mozzarella i pomidory, a "cztery" to wędzony łosoś z koperkiem i szczypiorkiem. Polecam oba, jaki i te wcześniejsze "raz dwa" :-).
Farsz "trzy":
- 3 jaj
- 1/2 kulki mozzarelli
- 3 - 4 liście bazylii
- 1 mały pomidor
- 1 łyżka majonezu (można użyć mniej)
- sól
- pieprz
Jaja ugotować, ostudzić, obrać i przekroić na połówki. Wyjąć żółtka i przełożyć do miseczki. Rozdrobnić je widelcem. Dodać pokrojoną w kosteczkę mozzarellę i posiekane liście bazylii. Wymieszać.
Pomidora sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w kosteczkę. Dodać do reszty składników. Wymieszać. Dodać majonez i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ponownie wymieszać. Tak przygotowanym farszem wypełnić połówki białek. Udekorować bazylią i pomidorami.
Farsz "cztery":
- 3 jaja
- około 50 g wędzonego łososia
- 1 łyżka koperku
- 1 łyżka szczypiorku
- 1 łyżka majonezu (można dodać mniej)
- pieprz
- sól
Jaj ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić na połówki. Wyjąć żółtka i przełożyć do miseczki. Rozdrobnić je widelcem.
Koperek i szczypiorek drobno posiekać i wsypać do żółtek.
Łososia pokroić w drobną kostkę i również umieścić w miseczce z żółtkami. Wymieszać, a następnie dodać majonez (nie dawać od razu całego) i pieprz. Ponownie wymieszać. Skorygować smak - w razie potrzeby dosolić. Tak przygotowanym farszem wypełnić połówki białek. Udekorować kawałkami łososia oraz zieleniną.
Komentarze
Prześlij komentarz