"Trzy cztery" farsze do jaj

Kolejna odsłona farszy do jaj. Po "raz dwa" przyszła kolej na "trzy cztery". Tym razem wersja bardziej orzeźwiająca. "Trzy" to mozzarella i pomidory, a "cztery" to wędzony łosoś z koperkiem i szczypiorkiem. Polecam oba, jaki i te wcześniejsze "raz dwa" :-).

Farsz "trzy":

  • 3 jaj
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • 3 - 4 liście bazylii
  • 1 mały pomidor
  • 1 łyżka majonezu (można użyć mniej)
  • sól
  • pieprz
Jaja ugotować, ostudzić, obrać i przekroić na połówki. Wyjąć żółtka i przełożyć do miseczki. Rozdrobnić je widelcem. Dodać pokrojoną w kosteczkę mozzarellę i posiekane liście bazylii. Wymieszać.
Pomidora sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w kosteczkę. Dodać do reszty składników. Wymieszać. Dodać majonez i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ponownie wymieszać. Tak przygotowanym farszem wypełnić połówki białek. Udekorować bazylią i pomidorami.

Farsz "cztery":

  • 3 jaja
  • około 50 g wędzonego łososia
  • 1 łyżka koperku
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu (można dodać mniej)
  • pieprz
  • sól
Jaj ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić na połówki. Wyjąć żółtka i przełożyć do miseczki. Rozdrobnić je widelcem.
Koperek i szczypiorek drobno posiekać i wsypać do żółtek.
Łososia pokroić w drobną kostkę i również umieścić w miseczce z żółtkami. Wymieszać, a następnie dodać majonez (nie dawać od razu całego) i pieprz. Ponownie wymieszać. Skorygować smak - w razie potrzeby dosolić. Tak przygotowanym farszem wypełnić połówki białek. Udekorować kawałkami łososia oraz zieleniną.

Komentarze

Popularne posty