Mazurek z masłem orzechowym i nerkowcami

Kolejny przepis na mazurek. Tym razem "orzechowy" :-) - masło orzechowe i nerkowce. Niby dziwna kombinacja, ale bardzo smaczna, a przy tym nerkowce są bardziej miękkie od fistaszków.

  • ciasto kruche z tego przepisu
  • 150 g masła orzechowego
  • 150 g mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 200 g solonych orzechów nerkowca
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30%

Przygotować i upiec ciasto kruche zgodnie z przepisem. Wystudzić.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić, ale tak aby nadal miała płynną konsystencję. W międzyczasie wymieszać ze sobą mascarpone i masło orzechowe. Następnie powoli dodawać do mieszanej masy przestudzoną czekoladę. Gotową masę rozprowadzić na wystudzonym kruchym spodzie. Wierzch równomiernie posypać orzechami nerkowca.


Przygotować polewę: śmietankę zagotować, wyłączyć gaz i wsypać połamane czekolady. Odczekać chwilę i dokładnie wymieszać. Polewę umieścić w worku cukierniczym, odciąć niewielką końcówkę worka i wycisnąć ją na ciasto.

Komentarze

Popularne posty