Mazurek z masłem orzechowym i nerkowcami
Kolejny przepis na mazurek. Tym razem "orzechowy" :-) - masło orzechowe i nerkowce. Niby dziwna kombinacja, ale bardzo smaczna, a przy tym nerkowce są bardziej miękkie od fistaszków.
- ciasto kruche z tego przepisu
- 150 g masła orzechowego
- 150 g mascarpone
- 100 g białej czekolady
- 200 g solonych orzechów nerkowca
- 100 g mlecznej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 ml śmietanki 30%
Przygotować i upiec ciasto kruche zgodnie z przepisem. Wystudzić.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić, ale tak aby nadal miała płynną konsystencję. W międzyczasie wymieszać ze sobą mascarpone i masło orzechowe. Następnie powoli dodawać do mieszanej masy przestudzoną czekoladę. Gotową masę rozprowadzić na wystudzonym kruchym spodzie. Wierzch równomiernie posypać orzechami nerkowca.
Przygotować polewę: śmietankę zagotować, wyłączyć gaz i wsypać połamane czekolady. Odczekać chwilę i dokładnie wymieszać. Polewę umieścić w worku cukierniczym, odciąć niewielką końcówkę worka i wycisnąć ją na ciasto.
Komentarze
Prześlij komentarz