Mazurek różany
Mazurek, czyli tradycyjne ciasto kuchni polskiej wypiekane w okresie Wielkanocy. Ciasto jest niskie, słodkie, ale warte grzechu. Dziś mazurek różany na cieście kruchym z tego przepisu.
- ciasto kruche
- 250 g konfitury z płatków róży
- 1 łyżka soku z cytryny
- 175 g białej czekolady
- 100 ml śmietanki 30%
- suszone płatki róży
Przygotować i upiec ciasto kruche zgodnie z przepisem. Wystudzić.
Konfiturę wymieszać z sokiem z cytryny, a następnie rozsmarować na wystudzonym spodzie.
Przygotować ganache: śmietankę zagotować. Wyłączyć gaz i wsypać do niej połamaną czekoladę. Odczekać około 2 minut i dokładnie wymieszać. Przestudzić, a następnie rozprowadzić na różanej konfiturze. Udekorować suszonymi płatkami róży.
Komentarze
Prześlij komentarz