Mazurek różany

Mazurek, czyli tradycyjne ciasto kuchni polskiej wypiekane w okresie Wielkanocy. Ciasto jest niskie, słodkie, ale warte grzechu. Dziś mazurek różany na cieście kruchym z tego przepisu.

  • ciasto kruche
  • 250 g konfitury z płatków róży
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 175 g białej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%
  • suszone płatki róży

Przygotować i upiec ciasto kruche zgodnie z przepisem. Wystudzić.
Konfiturę wymieszać z sokiem z cytryny, a następnie rozsmarować na wystudzonym spodzie.


Przygotować ganache: śmietankę zagotować. Wyłączyć gaz i wsypać do niej połamaną czekoladę. Odczekać około 2 minut i dokładnie wymieszać. Przestudzić, a następnie rozprowadzić na różanej konfiturze. Udekorować suszonymi płatkami róży.

Komentarze

Popularne posty