Zupa rybna cioci Halinki
Nie jestem smakoszem zupy rybnej, ale ta przygotowywana na wigilię przez Ciocię jest bardzo dobra. Polecam spróbować może sami się przekonacie do zupki. Jeśli brzydzicie się gotować ją na rybich głowach, to można wykorzystać inne elementy ryby, a nawet jej kawałki.
- głowy, kręgosłupy, ogony lub kawałki mięsa ryb
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 1 cebula
- około 10 cm pora
- 200 ml śmietanki 18%
- sól
- pieprz
- 2 l wody
Części ryby zalać wodą, dodać łyżeczkę soli i gotować do miękkości - nie trwa to długo. Następnie wywar przecedzić i dodać do niego pokrojone w kostkę warzywa. Gotować do ich zmięknięcia. W międzyczasie z rybich resztek, ale nie tylko :-) oddzielić mięsko i umieścić je w garnku z zupą. Pod koniec gotowania do zupy dolać śmietankę. Całość doprawić do smaku pieprzem i solą.
Komentarze
Prześlij komentarz