Drożdżowe paszteciki z pieczarkami

Do świątecznego, ale nie tylko, barszczu idealnie sprawdzą się drożdżowe paszteciki z pieczarkami. Śmiało można je przygotować dzień wcześniej i przechować w szczelnym opakowaniu, aby nie wyschły.

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych lub 5 g suszonych drożdży
  • 175 - 200 ml mleka
  • 1 duże jajo lub 1 małe i żółtko
  • 3,5 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajo
  • 1 łyżka czarnuszki
Farsz:
Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę również obrać i pokroić w kostkę. W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać masło klarowane. Zeszklić na nim cebulę. Następnie umieścić pieczarki i smażyć je, do czasu aż odparuje woda. Pieczarki doprawić do smaku vegetą, pieprzem i solę. Należy pamiętać, że farsz musi być wyraźny w smaku. Gotowy wystudzić.
Mleko lekko podgrzać.
W misce robota lub miksera umieścić mąkę, suche drożdże, sól, jajo i 175 ml ciepłego mleka. Wyrobić ciasto. Gdyby okazało się za twarde dolać resztę mleka. Pod koniec wyrabiania dodać stopione i przestudzone masło. Wyrabiać jeszcze kilka minut. Pozostawić do wyrośnięcia na minimum godzinę.
Jeżeli robicie ciasto z wykorzystaniem drożdży świeżych, trzeba najpierw zrobić zaczyn, a dopiero później przystąpić do wyrabiania ciasta.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek grubości około 0,5 cm. Najlepiej gdyby miał kształt prostokąta :-). Prostokąt pokroić na pasy o szerokości około 10 - 12 cm. Wzdłuż dłuższego brzegu każdego pasa nałożyć farsz, a następnie zwinąć w roladkę :-). Każdą z nich pokroić ostrym nożem na kęsy wielkości około 5 cm. Paszteciki poukładać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. P tym czasie posmarować rozkłóconym jajem i posypać czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z opcją termoobiegu. Piec 18 minut.

Komentarze

Popularne posty