Ananasek
Ananasek, to jedno z moich ulubionych ciast. Makowo wiórkowy spód, masa na budyniu z ananasem, do tego delicje szampańskie i galaretka. Kwintesencja smaku. Na samą myśl "mordka" się śmieje. Zróbcie na święta lub inną imprezę, a pochwałom nie będzie końca.
- 9 białek
- 200 g cukru
- 200 g suchego maku
- 200 g wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa:
- 1 puszka ananasów
- 3 galaretki cytrynowe
- 1 budyń śmietankowy
- 0,5 l mleka
- 5 żółtek
- 250 g masła
- 3 łyżki cukru
- 1 duże i 1 małe opakowanie delicji
- alkohol do nasączenia delicji
Białka umieścić w misie robota lub miksera, dodać sól i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukier. Następnie wsypać wiórki, mak i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką. Tak przygotowane ciasto wylać na blaszkę (37/23 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C z funkcją termoobiegu przez 45 minut. Wystudzić.
Budyń rozpuścić w zimnym mleku. Dodać żółtka, cukier i dokładnie wymieszać. Zagotować ciągle mieszając. Wystudzić.
Galaretki (wszystkie 3) rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Następnie odlać 3/4 szklanki, a do reszty dolać 1,5 szklanki przegotowanej, ciepłej wody, wymieszać i odstawić do lekkiego ścięcia.
Masło w temperaturze pokojowej umieścić w misie robota lub miksera i zmiksować na puszystą masę, następnie po łyżce dodawać budyń oraz 3/4 szklanki galaretki, którą należy wlewać powoli, stopniowo.
Wystudzone ciasto odkleić od papieru, umieścić w blaszce i otoczyć je foliowym rantem. Dodatkowo od boków rant uszczelnić kawałkami gazety lub niepotrzebnymi kartkami papieru. Na ciasto wyłożyć masę. Wyrównać jej powierzchnię i powciskać w nią pokrojonego w kostkę ananasa.
Delicje maczać w alkoholu (najlepsze jest wino) i układać je czekoladą do góry, lekko dociskając na masie. Całość zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do zestalenia.
Ciasto dzielić na kawałki odpowiadające wielkości delicjom.
Komentarze
Prześlij komentarz