Tartaletki z jabłkami
Mini tarty z jabłkami, czyli tartaletki - taki jabłecznik inaczej. Doskonałe do popołudniowej kawy. Teraz gdy sezon jabłkowy w pełni warto zrobić. Pycha :-).
Ciasto kruche:- 250 g maki pszennej
- 200 g masła
- 3 żółtka
- 100 g cukru
- szczypta soli
Jabłka:
- 1 kg jabłek
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka bułki tartej
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 50 g masła
Ciasto kruche wyrobić ręcznie lub w robocie kuchennym albo w mikserze. Maszynowo jest szybciej :-). Zawinąć w folię spożywczą i umieścić na minimum 30 minut w lodówce.
W czasie, gdy ciasto odpoczywa zrobić kruszonkę: mąkę przesiać dodać cukier i masło. Ręcznie wyrobić ciasto. Należy pamiętać, aby nie była to gładka masa, ale właśnie kruszonka. Ją również odstawić do lodówki.
Po 30 minutach ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Foremką do tartaletek (są większe i niższe niż te do babeczek) wycinać ciasto. Wycięte elementy umieszczać w posmarowanych masłem foremkach, docisnąć ciasto do dna i brzegów, a na koniec dno nakłóć widelcem. Tak przygotowane foremki włożyć na dużą blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec 8 minut. Następnie wyjąć i wystudzić.
W międzyczasie umyć, obrać i pokroić w kostkę (około 1 cm) jabłka. Następnie wymieszać je z cukrem, cynamonem i bułką tartą. Tak przygotowany farsz jabłkowy nałożyć na podpieczone spody. Całość obficie posypać kruszonką i ponownie wstawić do piekarnika . Piec w temperaturze 180 stopni C przez 20 - 25 minut.
Wystudzić.
Komentarze
Prześlij komentarz