Kurczak w sosie porowym w cieście francuskim
Szybie danie idealne, gdy dla niespodziewanych gości lub zwyczajnie na obiad lub kolację. Wystarczą filety z kurczaka, por i ciasto francuskie. Proste i w pewnym sensie wyrafinowane smakowo danie.
- 3 filety z kurczaka
- 1 duży por
- ciasto francuskie
- 2 łyżeczki przyprawy typu vegeta
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 l śmietanki 18%
- 50 g mozzarelli w kawałku
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól
- 1 jajo
Filety opłukać, oczyścić i pokroić w paseczki. Posypać przyprawą typu vegeta i wymieszać.
Pora umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać masło podsmażyć na nim na złoty kolor kurczaka. Następnie zdjąć go z patelni, a na pozostałym tłuszczu poddusić pora. Dodać do niego kurczaka i pieprz. Całość smażyć około minuty. Następnie dolać śmietankę i gotować aż sos zgęstnieje. W razie konieczności doprawić do smaku solą.
Naczynie żaroodporne lub kokilki wysmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim, tak aby po nałożeniu farszu można było całość zamknąć tymże ciastem. Na farszu ułożyć pokrojoną w plasterki mozzarellę.
Wierzch ciasta nakłóć widelcem i posmarować rozkłóconym jajem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 25 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze 10 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz