Drożdżowe ślimaczki z budyniem i rodzynkami

Drożdżówki w kształcie ślimaczków? Dlaczego nie? Doskonałe do popołudniowej kawki lub na śniadanie. 

(na około 14 sztuk)

  • 500 g mąki pszennej typ 405 lub 450
  • 50 g cukru
  • 100 g masła
  • 35 g drożdży
  • 2 jaja
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 3/4 l mleka
  • 100 g rodzynek
  • 1 jajo
  • cukier puder
Pół litra mleka zagotować. W pozostałych 250 ml rozpuścić budynie. Jeśli budynie są bez cukru posłodzić mleko. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczone budynie i gotować około 5 minut. Zestawić z ognia. Dodać rodzynki, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Do misy robota lub miksera wlać 50 ml ciepłego mleka, dodać 3 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru i drożdże. Całość dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. Do tak przygotowanego (wyrośniętego) zaczynu dodać pozostałą mąkę, sól, cukier, cukier waniliowy, jaja, żółtko i pozostałe mleko. Założyć hak do wyrabiania ciasta drożdżowego i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dolać roztopione i przestudzone masło i jeszcze przez chwilę wyrabiać. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na minimum godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypany mąką blat i chwilę wyrabiać. Następnie rozwałkować na prostokąt długości około 30 - 40 cm i grubości około 0,5 cm. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć budyń z rodzynkami  rozsmarować go. Ciasto zwinąć w roladę, a następnie pokroić w plastry o grubości około 2 - 2,5 cm. 
Tak przygotowane kęsy ciasta ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na około 20 - 30 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozkłóconym jajem. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C z funkcją termoobiegu. Piec 15 - 18 minut.
Upieczone ślimaczki przestudzić na kratce, a następnie obficie posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Popularne posty