Lemoniada cytrynowa
Ukrop się leje z nieba. Trzeba więc się ochłodzić. A czym najlepiej? Oczywiście lemoniadą. Moja tradycyjna, cytrynowa. Robiłam ją na lekko gazowanej wodzie, ale można użyć dowolną.
- sok z 4 cytryn - 350 - 400 ml
- około 6 łyżek miodu
- 1,5 l wody lekko gazowanej
- kostki lodu
Cytryny sparzyć, ugnieść i wycisnąć z nich sok. Powinno go być około 350 do 400 ml. Wodę gazowaną dokładnie wymieszać z miodem i dodać do niej wyciśnięty sok. Sok można dodatkowo przecedzić przez gęste sitko. Wymieszać. W razie konieczności skorygować smak miodem. Lemoniadę przelać do karafek i wstawić na minimum godzinę do lodówki. Przed podaniem do karafek dodać kostki lodu.
Komentarze
Prześlij komentarz