Faszerowane pieczarki z grilla

Grill to takie nasze narodowe dobro :-) dlatego dzisiaj przedstawiam przepis na faszerowane pieczarki. Mocno warzywne z odrobiną surowego chorizo (niekiedy można dostać w Biedronce - świetna hiszpańska kiełbasa). Użyłam jej już do faszerowania papryki. Chorizo jest mocno paprykowe i odpowiednio doprawione, a przez to aromatyczne.

Do faszerowania idealnie nadają się bardzo duże pieczarki białe lub pieczarki portobello.

(na 5 porcji)

  • 5 dużych pieczarek
  • 2 surowe kiełbaski chorizo
  • 1 słodka papryka szpiczasta
  • 1/2 ostrej papryczki
  • 1 mała cukinia
  • 1 mozzarella (125 g)
  • 1 łyżeczka klasycznej przyprawy do grilla
  • kilka listków bazylii
  • sól
  • pieprz

Pieczarki oczyścić, nie obierać, tylko dobrze oczyścić. Posolić i odłożyć.
Chorizo obrać i rozdrobnić. Przełożyć do większej miseczki.
Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i nasion i pokroić w kostkę. Dodać do chorizo.
Cukinię umyć i również pokroić w kostkę lub prostopadłościany o dłuższym boku około 1 cm. Je również przełożyć do miseczki z chorizo
Mozzarellę osuszyć i też pokroić w kostkę. Dodać do chorizo. Składniki wymieszać. Doprawić przyprawą do grilla, solą i pieprzem. Dodać pokrojone listki bazylii i wszystko dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
Pieczarki osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdą solidnie napakować farszem. Ułożyć na grillu elektrycznym, gazowym, węglowym lub na patelni grillowej. 


Grillować około 20 minut.

Komentarze

Popularne posty