Faszerowane pieczarki z grilla
Grill to takie nasze narodowe dobro :-) dlatego dzisiaj przedstawiam przepis na faszerowane pieczarki. Mocno warzywne z odrobiną surowego chorizo (niekiedy można dostać w Biedronce - świetna hiszpańska kiełbasa). Użyłam jej już do faszerowania papryki. Chorizo jest mocno paprykowe i odpowiednio doprawione, a przez to aromatyczne.
Do faszerowania idealnie nadają się bardzo duże pieczarki białe lub pieczarki portobello.
(na 5 porcji)- 5 dużych pieczarek
- 2 surowe kiełbaski chorizo
- 1 słodka papryka szpiczasta
- 1/2 ostrej papryczki
- 1 mała cukinia
- 1 mozzarella (125 g)
- 1 łyżeczka klasycznej przyprawy do grilla
- kilka listków bazylii
- sól
- pieprz
Pieczarki oczyścić, nie obierać, tylko dobrze oczyścić. Posolić i odłożyć.
Chorizo obrać i rozdrobnić. Przełożyć do większej miseczki.
Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i nasion i pokroić w kostkę. Dodać do chorizo.
Cukinię umyć i również pokroić w kostkę lub prostopadłościany o dłuższym boku około 1 cm. Je również przełożyć do miseczki z chorizo
Mozzarellę osuszyć i też pokroić w kostkę. Dodać do chorizo. Składniki wymieszać. Doprawić przyprawą do grilla, solą i pieprzem. Dodać pokrojone listki bazylii i wszystko dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
Pieczarki osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdą solidnie napakować farszem. Ułożyć na grillu elektrycznym, gazowym, węglowym lub na patelni grillowej.
Grillować około 20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz