Wiśniowa frużelina

Czas na wiśnie. Już są. Warto więc sięgnąć po nie i zrobić frużelinę. Jest ona cudownym dodatkiem do wielu deserów: lodów, gofrów, ciast, naleśników, muffinek i wielu innych. Polecam. Doskonale wyważona w smaku, ani za kwaśna, ani za słodka. Taka w sam raz :-).

  • 450 g wydrylowanych wiśni
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 150 ml wody
Wiśnie z cukrem i 100 ml wody umieścić w rondelku. Zagotować i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
W międzyczasie w 25 ml wody rozprowadzić skrobię ziemniaczaną, a pozostałą wodą zalać żelatynę aby napęczniała.
Do gotujących się wiśni wlać mieszaninę skrobi ziemniaczanej i zagotować. Gotować przez 3 minuty ciągle mieszając. Rondelek zestawić z ognia. Do jego zawartości dodać żelatynę i delikatnie wymieszać. Mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Tak przygotowaną frużelinę odstawić do wystygnięcia.

Komentarze

Popularne posty