Sałatka ziemniaczana z grillowanymi warzywami

To już drugi przepis na sałatkę ziemniaczaną. Tym razem z grillowanymi warzywami i sosem a'la tzatziki. Doskonała do grillowanych mięs, ale również idealna jako samodzielne danie.

  • 12 średnich ziemniaków
  • 12 sztuk zielonych szparagów
  • 1 młoda cukinia (około 25 cm długości)
  • 12 dużych rzodkiewek
  • 2 ogórki gruntowe lub małosolne (takie dwunastogodzinne)
  • 3 - 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli + do grillowania warzyw
  • pieprz
Użyłam młodych, średniej wielkości ziemniaków - umyć je i wyszorować. Następnie ugotować w tzw. mundurkach, wystudzić, a potem obrać i pokroić w sporą kostkę. Pokrojone umieścić w misce.
Cukinię, rzodkiewki i szparagi umyć.
Cukinię przekroić wzdłuż na pół a potem w półplasterki grubości około 1 cm. Rzodkiewki pokroić na ćwiartki. Od szparagów odłamać końcówki, a dodatkowo ostatnie 2 cm obrać.
Pokrojone warzywa oraz szaragi posolić, posypać pieprzem i polać dwiema łyżkami oleju. Delikatnie wymieszać, a następnie umieścić na patelni grillowej i grillować po kilka minut z każdej strony. Po ugrillowaniu przestudzić, a szparagi dodatkowo pokroić na kawałki wielkości około 2 cm. Wystudzone warzywa przełożyć do miski z ziemniakami.
W mniejszej miseczce umieścić majonez, śmietanę 18%, pokrojony koper i starte na tarce o grubych oczkach ogórki. Posolić i doprawić pieprzem, dodać sok z cytryny i oliwę. Wszystko wymieszać i tak przygotowanym sosem zalać wcześniej wystudzone warzywa. Wszystko delikatnie wymieszać. W razie potrzeby - a będzie, bo ziemniaki nie były solone - doprawić solą i pieprzem. Odstawić na minimum godzinę do lodówki do tzw. przegryzienia się smaków. Po tym czasie skorygować smak.

Komentarze

Popularne posty