Moja tom kha
Podstawowy przepis na tom khę już na blogu jest. Tym razem moja wersja tej smacznej, tajskiej zupy. Modyfikować ją można na różne sposoby. Spróbujcie :-).
- 400 ml mleczka kokosowego
- 200 ml wody
- 8 pieczarek
- 150 g grzybków shimeji
- 1 filet z kurczaka
- 1 opakowanie pasty tom kha
- łyżka oleju sezamowego
- kolendra
Filet z kurczaka oczyścić z błon i pokroić w paski wielkości 2,5/1 cm. Następnie wymieszać je z 1/3 pasty i podsmażyć na oleju sezamowym.
W międzyczasie w garnku zagotować wodę z mleczkiem kokosowym. Dodać do niej podsmażonego kurczaka.
Na patelni po smażeniu kurczaka podsmażyć oczyszczone, umyte i osuszone grzybki shimeji.
Pieczarki umyć i pokroić na połówki, ćwiartki lub szóstki. Dodać je do garnka z kurczakiem. Po kilku minutach dodać resztę pasty tom kha. Dokładnie wymieszać i zagotować. Na koniec dodać podsmażone grzybki shimeji. Wymieszać i posypać zupę sporą garścią posiekanej kolendry.
Komentarze
Prześlij komentarz