Chia a'la melba
Melba to deser z lodów waniliowych, brzoskwiń z puszki lub syropu oraz sosu malinowego lub truskawkowego.
Dzisiaj pudding chia a'la melba. Zamiast lodów pudding chia. Domowe brzoskwinie w syropie i sos truskawkowy. Deser mocno orzeźwiający i pyszny :-). Truskawki mogą być zarówno świeże, jak i mrożone.
Do deseru użyłam bardzo gęstego mleczka kokosowego, dlatego zmniejszyłam ilość nasion chia.
(na 4 porcje)
- 400 ml mleczka kokosowego
- 3 łyżki nasion chia
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 250 g truskawek
- 5 łyżek syropu z brzoskwiń
- 3 łyżki cukru pudru
- 12 połówek brzoskwiń w syropie
- listki mięty
Mleczko przełożyć do rondelka, dodać cukier trzcinowy i zagotować. Zestawić z ognia, dodać nasiona chia i dokładnie wymieszać. Rondel przykryć pokrywką lub folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Truskawki umieścić w wysokiej patelni. Dolać syrop z brzoskwiń oraz cukier puder i gotować, aż odparuje nadmiar płynu. Taki sos zblendować na gładką masę i również przestudzić.
Brzoskwinie odsączyć z syropu i ponacinać w plasterki (tak nie do końca).
Na dno pucharków przełożyć po dwie łyżki sosu truskawkowego, następnie po dwie lub trzy łyżki puddingu chia, połówkę brzoskwini, łyżkę sosu i znów dwie, trzy łyżki chia. Całość udekorować pozostałymi brzoskwiniami, sosem i listkami mięty.
Komentarze
Prześlij komentarz