Szakszuka z zielonymi szparagami i fetą
Szakszuka, tym razem z zielonymi szparagami i serem feta. Tym razem też jako danie dla wegetarian. Popróbujcie sami. A i najeść się można i to bardzo.
(2 - 4 porcji)- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- 5 pomidorków świeżych małych
- 10 szparagów zielonych (mogą być te cieńsze)
- 2 ząbki czosnku
- 150 g sera feta
- 4 ugotowane ziemniaki
- 4 jaja
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 3 łyżki oleju
Kmin z odrobiną soli umieścić w moździerzu i utrzeć.
Przygotować szparagi: odłamać końcówki i dodatkowo końcowe 2 cm obrać. Pokroić na około czterocentymetrowe kawałki.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Ziemniaki pokroić w plastry.
Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w średnią kostkę.
Fetę pokroić w kostkę.
W głębokiej patelni rozgrzać olej. Wsypać przyprawy i chwilę smażyć. Następnie dodać pokrojone ziemniaki i smażyć 3 minuty. Następnie dodać pokrojone pomidory i czosnek. Dusić 4 minuty. Dodać pomidorki z puszki i całość dusić jeszcze 2 minuty. Skorygować smak.
W zawartości patelni zrobić cztery dołki i wybić do nich jaja. Posolić je. Na powierzchni potrawy ułożyć pokrojone szparagi i patelnię nakryć pokrywką. Całość dusić do momentu ścięcia białka. Żółtka powinny być płynne, no chyba, że nie lubicie takich, wówczas szakszukę dusić aż i one się zetną.
Zdjąć z ognia i powierzchnię posypać serem feta. Podawać z bułką lub bagietką.
Komentarze
Prześlij komentarz