Sernik z karmelizowaną gruszką
Sernik, serniczek - cudowne ciasto idealne na wszystkie okazje, a także bez okazji. Tym razem z karmelizowaną gruszką i karmelowo - gruszkowym sosem.
- 300 g herbatników
- 150 g masła
- 8 gruszek
- 2 łyżki masła
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 150 ml śmietanki 30%
- 1 kg sera
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 szklanki śmietany 18%
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 jaj
- szczypta soli
Herbatniki połamać i umieścić w blenderze. Zblendować na tzw. piasek. Dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Następnie Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadzić i wyrównać powierzchnię. Odstawić.
Na głęboką patelnię wsypać 6 łyżek cukru i zrobić karmel. Następnie dodać pokrojone w ćwiartki gruszki i smażyć. Nie przejmować się tym, że karmel stwardniał. Pod wpływem soku z gruszek roztopi się i pięknie pokryje owoce. Dodać cynamon i smażyć do momentu, aż gruszki lekko zmiękną. Następnie wyjąć gruszki, a na patelnię wlać śmietankę. Całość gotować, aż płyn lekko odparuje.
Ser wraz z żółtkami (białka oddzielić - nie wyrzucać są potrzebne), cukrem, i śmietaną 18% umieścić w misie robota lub miksera i wymieszać do momentu, aż składniki się połączą. W międzyczasie dodać mąki.
W osobnej misce ubić białka dodając do nich szczyptę soli. Ubijać tak, aby piana była ubita tak na 3/4 - czyli nie całkowicie; po obróceniu miski do góry dnem ma wylecieć - nie radzę próbować :-).
Ubitą pianę przełożyć do masy serowej i za pomocą szpatułki delikatnie wymieszać.
Tak przygotowaną masę serową przelać na blachę z ciasteczkowym spodem. Powierzchnię wyrównać i poukładać na wierzchu wystudzone gruszki.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C z opcją termoobiegu i piec około 70 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić w nim sernik na minimum godzinę. Wyjąć z piekarnika i schłodzić. Wierzch polać sosem karmelowo - gruszkowym.
Komentarze
Prześlij komentarz