Nalewka z pędów sosny

Pędźmy do lasu po ostatnie pędy sosny. Jak już wiecie można z nich zrobić syrop doskonały na gardło, chrypkę, kaszel, katar, czy oskrzela. Pamiętajmy jednak, żeby pędów po zrobieniu syropu nie wyrzucać, a ponownie użyć ich do zrobienia nalewki. Nalewka ma podobne zastosowanie, jak syrop, a do tego działa moczopędnie, napotnie i wykrztuśnie. Warto poświęcić trochę czasu i przygotować ją. Będzie doskonała w chłodne zimowe wieczory lub w okresie grypowo - przeziębieniowym.

(na około 2,5 l nalewki)

  • 1,5 kg pędów
  • 1 kg cukru
  • 2 l wody
  • 10 łyżek cukru
  • 0,5 l spirytusu na 2 l płynu z pędów sosny
Pędy oczyścić. Poukładać warstwami w słoiku przesypując cukrem. Słoik przykryć pokrywką, ale jej nie zakręcać. Odstawić na 7 do 14 dni. Następnie zlać syrop, przefiltrować i przelać do wyparzonych buteleczek lub słoiczków. 
Natomiast pędy zalać około 800 ml wody, dodać 4 łyżki cukru i zagotować. Gotować 10 minut. Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 24 godziny. 


Po tym czasie przecedzić. Płyn zlać do dużego słoja. Natomiast pędy ponownie zalać 600 ml wody z dodatkiem 3 łyżek cukru i gotować 10 minut. Odstawić na 24 godziny. Po tym czasie całą procedurę powtórzyć po raz 3. Pamiętając o tym, aby za każdym razem przecedzony płyn przelewać do wcześniej wspomnianego dużego słoja. 
Po trzecim zlaniu sosnowego płynu sprawdzić ile go jest i na każde 2 l do słoja dolać 0,5 l spirytusu (oczywiście odpowiednio przeliczając płyn i spirytus). Wymieszać, zakręcić słój i odstawić go na 4 - 6 miesięcy. Po tym czasie nalewkę przefiltrować przez gazę lub sito o bardzo małych oczkach i przelać do wyparzonych butelek.

Komentarze

Popularne posty