Kurczak w przyprawach
Kurczak to jednak najwdzięczniejszy surowiec - według mnie - na obiad, grilla, czy kolację. Dlatego dziś proponuję kurczaka w przyprawach. Tym razem przyprawa gotowa plus pieprz pomarańczowy. Ale sam kurczak przygotowany nieco inaczej. Ot taki spłaszczony ptaszek :-).
- 1 kurczak
- 3/4 łyżki pieprzu pomarańczowego
- 3/4 łyżki dowolnej przyprawy do kurczaka
- sól
- 2 łyżki oleju
Kurczaka oczyścić z nadmiaru tłuszczu. Następnie przeciąć go wzdłuż mastka, oczyścić wnętrze, a ptaszka rozłożyć na płasko.
Przyprawy wymieszać z olejem i taką mieszanką dokładnie natrzeć kurczaka. Tak przygotowanego - oczywiście rozłożonego na płasko - umieścić w rękawie do pieczenia. Rękaw związać i wykałaczką nakłóć w kilku miejscach worek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z funkcją góra/dół. Piec 160 minut. Następnie worek rozciąć i odkryć kurczaka. Temperaturę zwiększyć do 200 stopni C i piec jeszcze 30 minut do zezłocenia skórki.
Komentarze
Prześlij komentarz