Chia z czekoladą i truskawkami

Desery chia to świetny zamiennik budyniu i na dodatek dla tych, co to nie jedzą glutenu albo laktozy. Dziś deser w formie do babki z czekoladą i truskawkami. W końcu mamy sezon truskawkowy :-).

  • 800 ml mleczka kokosowego
  • 11 łyżek nasion chia
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • truskawki
  • 80 g herbatników w czekoladzie (u mnie Maltanki)
Mleczko kokosowe przelać do wyższego garnka i zagotować. W międzyczasie połamać czekolady i po zestawieniu mleczka z ognia dodać je do niego. Po około 3 minutach dokładnie rozmieszać, tak, aby powstał jednolity płyn. 
Do tak przygotowanego mleczka wsypać nasiona chia i wymieszać. Mieszaninę odstawić do przestygnięcia.
Truskawki umyć i część z nich przekroić na połówki, resztę pozostawić w całości.
Foremkę do babki natrzeć olejem i wyłożyć folią spożywczą.


Dno i boki obłożyć pokrojonymi na połówki truskawkami. Wyłożyć na nie połowę masy chia. Wyrównać powierzchnię, a następnie poukładać całe truskawki - lekko je wcisnąć w masę. Wyłożyć pozostałą masę chia. Ponownie wyrównać powierzchnię i poukładać na niej herbatniki. Tak przygotowany deser zawinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 3 godziny.


Po tym czasie deser ostrożnie wyjąć z formy i zdjąć z niego folię.

Komentarze

Popularne posty