Chia z czekoladą i truskawkami
Desery chia to świetny zamiennik budyniu i na dodatek dla tych, co to nie jedzą glutenu albo laktozy. Dziś deser w formie do babki z czekoladą i truskawkami. W końcu mamy sezon truskawkowy :-).
- 800 ml mleczka kokosowego
- 11 łyżek nasion chia
- 150 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- truskawki
- 80 g herbatników w czekoladzie (u mnie Maltanki)
Mleczko kokosowe przelać do wyższego garnka i zagotować. W międzyczasie połamać czekolady i po zestawieniu mleczka z ognia dodać je do niego. Po około 3 minutach dokładnie rozmieszać, tak, aby powstał jednolity płyn.
Do tak przygotowanego mleczka wsypać nasiona chia i wymieszać. Mieszaninę odstawić do przestygnięcia.
Truskawki umyć i część z nich przekroić na połówki, resztę pozostawić w całości.
Foremkę do babki natrzeć olejem i wyłożyć folią spożywczą.
Dno i boki obłożyć pokrojonymi na połówki truskawkami. Wyłożyć na nie połowę masy chia. Wyrównać powierzchnię, a następnie poukładać całe truskawki - lekko je wcisnąć w masę. Wyłożyć pozostałą masę chia. Ponownie wyrównać powierzchnię i poukładać na niej herbatniki. Tak przygotowany deser zawinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 3 godziny.
Po tym czasie deser ostrożnie wyjąć z formy i zdjąć z niego folię.
Komentarze
Prześlij komentarz