Bruschetta ze szparagami
Bruschetta to włoska przekąska - grzanka z pieczywa posmarowanego oliwą i roztartym czosnkiem. Istnieje wiele odmian bruschetty. Moja ze względu na sezon szparagowy jest właśnie z tym pysznym warzywem oraz szynką dojrzewającą - u mnie szwarcwaldzką. Pewnie Włoch by się obraził, ale taką właśnie miałam w lodówce :-).
(na 8 grzanek)- 8 kromek bagietki lub ciabatty
- 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- 8 zielonych szparagów
- oliwa z czosnkiem
- 1 łyżeczka oleju
- sól
Bagietkę lub ciabattę pokroić pod skosem na kromki. Każdą posmarować oliwą z czosnkiem lub czystą oliwą, a po podsmażeniu natrzeć czosnkiem.
Przygotować szparagi: odciąć końcówkę (około 2 - 3 cm) i za pomocą obieraczki do warzyw obrać szparagi - pamiętając aby obrać tylko jakieś 5 cm od końca. Zielonych szparagów nie trzeba obierać całych, tak jak białych.
Szparagi natrzeć olejem i lekko posolić. Ułożyć na nagrzanej patelni grillowej i grillować, aż zmiękną i pojawią się charakterystyczne podsmażone paski.
W międzyczasie na rozgrzanej patelni podsmażyć grzanki, a na kolejnej pokrojone w mniejsze kawałki plastry szynki.
Na przygotowane grzanki nałożyć po plastrze szynki, a na nią pokrojone na 2 lub 3 kawałki zgrillowane szparagi. Podawać jako przystawkę lub na śniadanie, albo jak kto lubi :-).
Komentarze
Prześlij komentarz