Kruche babeczki z owocami

Kruche babeczki z kremem śmietanowym i owocami. Pięknie się prezentują i cudnie smakują. Warto poświęcić trochę czasu na ich przygotowanie. Owoce dowolne: sezonowe, z kompotu czy z konfitur, co kto lubi lub ma :-).

Ciasto kruche:

  • 250 g maki pszennej
  • 200 g masła
  • 3 duże żółtka
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
Masa i dodatki:
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan - fix
  • 1/2 opakowania galaretki krystalicznej
  • 200 ml gorącej wody
  • 3 łyżki konfitury z jagód
  • kiwi
  • winogrono
  • mandarynki
Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody i przestudzić.
Ciasto kruche wyrobić ręcznie lub w robocie kuchennym albo w mikserze. Maszynowo jest szybciej :-). Zawinąć w folię spożywczą i umieścić na minimum 30 minut w lodówce.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na około 0,5 cm. Foremką do babeczek wycinać ciasto. Wycięte elementy umieszczać w posmarowanych masłem foremkach, docisnąć ciasto do dna i brzegów, a na koniec dno nakłóć widelcem. Tak przygotowane foremki wyłożyć na dużą blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec około 14 minut, aż uzyskają złoty kolor.
Jeszcze ciepłe babeczki wyjąć z foremek i wystudzić.
Owoce umyć, obrać i pokroić.
W misie robota lub miksera umieścić śmietankę i mascarpone. Ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder i śmietan - fix. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną tylką. Jeśli nie posiadacie takiego można ją nakładać za pomocą łyżki.
Na spód każdej kruchej babeczki nałożyć trochę konfitury jagodowej (u mnie, ale można dać każdą inną). Następnie wyporcjować masę i na wierzch nałożyć pozostałe owoce. Całość posmarować za pomocą pędzelka wystudzoną, ale jeszcze płynną galaretką krystaliczną.

Komentarze

Popularne posty