Krem brokułowy z czipsami z boczku
Dobrej zupki nigdy za dużo, a teraz gdy na dworze ponownie jest zimno warto rozgrzać się od środka czymś pysznym, ciepłym i dobrze doprawionym. Krem z brokułów będzie idealny :-).
- 500 g różyczek brokuła
- 400 g ziemniaków
- 1 noga z kurczaka
- 1 szalotka
- 1 łyżka przyprawy typu Vegeta
- 250 g serka mascarpone
- sól
- pieprz
- po 3 - 4 plastry boczku na osobę
- 2 l wody
Nogę z kurczaka umyć, zalać wodą, posolić i ugotować do miękkości.
Brokuła podzieli na różyczki i opłukać.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w większą kostkę.
Z garnka wyjąć ugotowaną nogę (można przeznaczyć ją do innego dania), a na jej miejsce włożyć ziemniaki i szalotkę. Gdy zmiękną dodać brokuła i gotować do miękkości. Pod koniec wyjąć szalotkę. Dodać łyżkę przyprawy typu Vegeta i pieprz. Całość zblendować - najlepiej w blenderze kielichowym, ale może być również ręczny. W trakcie blendowania dodać serek mascarpone. Zupa ma mieć gładką konsystencję. W razie konieczności skorygować smak.
W międzyczasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć na niej plastry boczku, przykryć kolejnym arkuszem papieru i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec do momentu, aż boczek mocno się zrumieni. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Podać z ciepłą zupą.
Komentarze
Prześlij komentarz