Krem brokułowy z czipsami z boczku

Dobrej zupki nigdy za dużo, a teraz gdy na dworze ponownie jest zimno warto rozgrzać się od środka czymś pysznym, ciepłym i dobrze doprawionym. Krem z brokułów będzie idealny :-).

  • 500 g różyczek brokuła
  • 400 g ziemniaków
  • 1 noga z kurczaka
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka przyprawy typu Vegeta
  • 250 g serka mascarpone
  • sól
  • pieprz
  • po 3 - 4 plastry boczku na osobę
  • 2 l wody
Nogę z kurczaka umyć, zalać wodą, posolić i ugotować do miękkości.
Brokuła podzieli na różyczki i opłukać.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w większą kostkę.
Z garnka wyjąć ugotowaną nogę (można przeznaczyć ją do innego dania), a na jej miejsce włożyć ziemniaki i szalotkę. Gdy zmiękną dodać brokuła i gotować do miękkości. Pod koniec wyjąć szalotkę. Dodać łyżkę przyprawy typu Vegeta i pieprz. Całość zblendować - najlepiej w blenderze kielichowym, ale może być również ręczny. W trakcie blendowania dodać serek mascarpone. Zupa ma mieć gładką konsystencję. W razie konieczności skorygować smak.
W międzyczasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć na niej plastry boczku, przykryć kolejnym arkuszem papieru i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec do momentu, aż boczek mocno się zrumieni. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Podać z ciepłą zupą.

Komentarze

Popularne posty