Jabłecznik z budyniową bezą
Dobrego ciasta nigdy dosyć. Prawda? Dlatego dziś jabłecznik. Polecam, pychotka :-).
Ciasto:- 450 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 50 g smalcu
- 5 żółtek
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa jabłkowa:
- 2 - 2,5 kg jabłek
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżki bułki tartej
Piana:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń śmietankowy
- szczypta soli
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do misy robota kuchennego lub miksera. Dodać sól, cukier, cukier waniliowy, żółtka i pokrojone w mniejsze kawałki zimne masło i smalec. Wyrobić ciasto. Następnie zawinąć je w folię spożywczą i umieścić na minimum godzinę w lodówce. Po tym czasie ciasto podzielić w proporcji 2/3 do 1/3. Większą część rozłożyć na spodzie blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Nie trzeba robić boków. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z funkcją termoobiegu i piec 10 minut. Wyjąć i wystudzić.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie lekko odcisnąć i odlać sok. Do jabłek dodać sok z cytryny, cukier, cynamon i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowane jabłka wyłożyć na podpieczony spód. Wyrównać powierzchnię.
W misie miksera umieścić białka wraz ze szczyptą soli i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijanie dodawać po 1 łyżce cukier, pamiętając, aby kolejną łyżkę dodać po rozpuszczeniu się poprzedniej. Na sam koniec wsypać budyń. Gotową pianę wyłożyć na jabłka i rozprowadzić po całej powierzchni. Nie musi być równo - góry i doliny będą mile widziane. Pianę pokryć startą na tarce o grubych oczkach pozostałą częścią ciasta.
Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z funkcją góra/dół. Piec 35 - 40 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz