Jabłecznik z budyniową bezą

Dobrego ciasta nigdy dosyć. Prawda? Dlatego dziś jabłecznik. Polecam, pychotka :-).

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 50 g smalcu
  • 5 żółtek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa jabłkowa:

  • 2 - 2,5 kg jabłek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki bułki tartej

Piana:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • szczypta soli
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do misy robota kuchennego lub miksera. Dodać sól, cukier, cukier waniliowy, żółtka i pokrojone w mniejsze kawałki zimne masło i smalec. Wyrobić ciasto. Następnie zawinąć je w folię spożywczą i umieścić na minimum godzinę w lodówce. Po tym czasie ciasto podzielić w proporcji 2/3 do 1/3. Większą część rozłożyć na spodzie blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Nie trzeba robić boków. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z funkcją termoobiegu i piec 10 minut. Wyjąć i wystudzić.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie lekko odcisnąć i odlać sok. Do jabłek dodać sok z cytryny, cukier, cynamon i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowane jabłka wyłożyć na podpieczony spód. Wyrównać powierzchnię.
W misie miksera umieścić białka wraz ze szczyptą soli i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijanie dodawać po 1 łyżce cukier, pamiętając, aby kolejną łyżkę dodać po rozpuszczeniu się poprzedniej. Na sam koniec wsypać budyń. Gotową pianę wyłożyć na jabłka i rozprowadzić po całej powierzchni. Nie musi być równo - góry i doliny będą mile widziane. Pianę pokryć startą na tarce o grubych oczkach pozostałą częścią ciasta.
Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z funkcją góra/dół. Piec 35 - 40 minut.

Komentarze

Popularne posty