Tom kha
Tom kha to tajska pikantno - kwaśna zupa na mleczku kokosowym. W naszych warunkach najlepiej przygotować ją na bazie gotowej pasty tom kha. Moja podstawowa wersja oprócz wymienionych już pasty i mleczka kokosowego powstała na filecie z kurczaka i pieczarkach. Ale oczywiście można ja dowolnie modyfikować dodając inne lub więcej składników. Polecam spróbować.
- 200 ml wody
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1 duży filet z piersi kurczaka
- 8 - 10 pieczarek
- 1 opakowanie pasty tom kha
- kolendra
Filet z kurczaka oczyścić z błon i pokroić w paski wielkości 2,5/1 cm.
W garnku zagotować wodę z mleczkiem kokosowym. Dodać kurczaka i gotować 5 minut. W międzyczasie umyć, osuszyć i pokroić pieczarki. Mniejsze w ćwiartki, a większe w szóstki lub ósemki. Pieczarki dodać do garnka z kurczakiem. Po kilku minutach dodać pastę. Wszystko dokładnie wymieszać i zagotować.
Do tak przygotowanej zupy wsypać sporą garść pokrojonej kolendry.
Komentarze
Prześlij komentarz