Barszcz na wędzonce
Święta Wielkanocne oprócz przeżyć duchowych są czasem wzniosłych przeżyć kulinarnych. Każda gospodyni szykuje wiele wykwintnych dań. W naszej kulturze celebruje się śniadanie wielkanocne. Bardzo uroczyste z mnóstwem mięs, kiełbas i jaj. W wielu regionach królują też zupy: żurek, barszcz biały czy zupa chrzanowa. Odkąd pamiętam u mnie na stole zawsze pojawiał się zabielany czerwony barszcz na wędzonce. Barszczem zalewa się szynkę, kiełbasę i jaj, które dzień wcześniej umieszczone były w koszyczku i zgodnie z tradycją święcone.
Polecam, spróbujcie. Myślę, że nie pożałujecie tego.
Barszcz można również podać w czystej formie - do picia wraz z różnego rodzaju pasztecikami lub innymi dodatkami.
- 0,5 kg wędzonych kości wieprzowych
- 4 marchewki
- 4 średnie pietruszki
- 1/3 dużego selera
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie cebule
- 1 garść suszonych grzybów
- 7 średnich buraków
- 15 ziaren ziela angielskiego
- 30 ziaren czarnego pieprzu
- 4 liście laurowe
- 750 ml zakwasu z buraków
- 1 czubata łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz mielony
- ocet
- 3 - 4 łyżek śmietany 18%
- woda
Warzywa oprócz buraków umyć, obrać i wraz z kośćmi umieścić w dużym garnku. Dodać suszone grzyby, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liście laurowe i pół płaskiej łyżki soli. Całość zalać wodą, tak aby całkowicie pokryła zawartość garnka. Zagotować, a następnie zmniejszając ogień do minimum gotować, aż zmiękną mięso przy kościach i warzywa. W trakcie gotowania uzupełniać wodę.
Buraki umyć, obrać, pokroić w ćwiartki i dodać do gotującego się wywaru. W tym samym czasie dodać majeranek. Gotować jakieś 10 minut. Następnie całość przecedzić.
Do przecedzonego bulionu wlać zakwas z buraków, dodać cukier, w razie potrzeby sól i pieprz i całość zagotować. Skorygować smak, a w przypadku gdyby się okazało, że barszcz jest mało kwaśny dodać niewielką ilość octu.
Tuż przed podaniem barszcz zabielić śmietaną 18%. Śmietanę trzeba zahartować.
Komentarze
Prześlij komentarz