Barszcz na wędzonce

Święta Wielkanocne oprócz przeżyć duchowych są czasem wzniosłych przeżyć kulinarnych. Każda gospodyni szykuje wiele wykwintnych dań. W naszej kulturze celebruje się śniadanie wielkanocne. Bardzo uroczyste z mnóstwem mięs, kiełbas i jaj. W wielu regionach królują też zupy: żurek, barszcz biały czy  zupa chrzanowa. Odkąd pamiętam u mnie na stole zawsze pojawiał się zabielany czerwony barszcz na wędzonce. Barszczem zalewa się szynkę, kiełbasę i jaj, które dzień wcześniej umieszczone były w koszyczku i zgodnie z tradycją święcone. 

Polecam, spróbujcie. Myślę, że nie pożałujecie tego.

Barszcz można również podać w czystej formie - do picia wraz z różnego rodzaju pasztecikami lub innymi dodatkami.

  • 0,5 kg wędzonych kości wieprzowych
  • 4 marchewki
  • 4 średnie pietruszki
  • 1/3 dużego selera
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 7 średnich buraków
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 30 ziaren czarnego pieprzu
  • 4 liście laurowe
  • 750 ml zakwasu z buraków
  • 1 czubata łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz mielony
  • ocet
  • 3 - 4 łyżek śmietany 18%
  • woda
Warzywa oprócz buraków umyć, obrać i wraz z kośćmi umieścić w dużym garnku. Dodać suszone grzyby, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liście laurowe i pół płaskiej łyżki soli. Całość zalać wodą, tak aby całkowicie pokryła zawartość garnka. Zagotować, a następnie zmniejszając ogień do minimum gotować, aż zmiękną mięso przy kościach i warzywa. W trakcie gotowania uzupełniać wodę. 
Buraki umyć, obrać, pokroić w ćwiartki i dodać do gotującego się wywaru. W tym samym czasie dodać majeranek. Gotować jakieś 10 minut. Następnie całość przecedzić. 
Do przecedzonego bulionu wlać zakwas z buraków, dodać cukier, w razie potrzeby sól i pieprz i całość zagotować. Skorygować smak, a w przypadku gdyby się okazało, że barszcz jest mało kwaśny dodać niewielką ilość octu.
Tuż przed podaniem barszcz zabielić śmietaną 18%. Śmietanę trzeba zahartować.

Komentarze

Popularne posty