Babka zebra
Babka zebra to kolejna po majonezowej, orzechowo - kakaowej i makowo - kokosowej. Świetna jako ciasto świąteczne. W końcu Wielkanoc już niedługo. Idealna również dla niespodziewanych gości.
- 5 jaj
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka letniej wody
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- 100 g czekolady mlecznej
- 2 łyżki oleju
Białka wraz ze szczyptą soli umieścić w misie robota lub miksera i ubić na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodawać cukier. Do piany wlać żółtka i chwilę ubijać. Do masy jajecznej dodać proszek do pieczenia, wodę i miksować dodając po jednej szklance mąkę. W miarę miksowania dolewać olej.
Do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy przelać połowę ciasta. Do drugiej wsypać kakao i dokładnie wymieszać. Ciemne ciasto przelać na jasne. Patyczkiem do szaszłyków zrobić esy - floresy.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 - 190 stopni C. Piec około 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać olej i wymieszać. Tak przygotowaną polewą oblać babkę.
Komentarze
Prześlij komentarz