Babka zebra

Babka zebra to kolejna po majonezowej, orzechowo - kakaowej i makowo - kokosowej. Świetna jako ciasto świąteczne. W końcu Wielkanoc już niedługo. Idealna również dla niespodziewanych gości. 

  • 5 jaj
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki oleju
Białka wraz ze szczyptą soli umieścić w misie robota lub miksera i ubić na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodawać cukier. Do piany wlać żółtka i chwilę ubijać. Do masy jajecznej dodać proszek do pieczenia, wodę i miksować dodając po jednej szklance mąkę. W miarę miksowania dolewać olej.
Do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy przelać połowę ciasta. Do drugiej wsypać kakao i dokładnie wymieszać. Ciemne ciasto przelać na jasne. Patyczkiem do szaszłyków zrobić esy - floresy.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 - 190 stopni C. Piec około 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać olej i wymieszać. Tak przygotowaną polewą oblać babkę.

Komentarze

Popularne posty