Tort kakaowy z truskawkową frużeliną
Kolejny torcik i po raz kolejny na urodziny. Jubilatka jest koneserką czekolady - dlatego tort kakaowy oraz truskawek. Wyszedł super.
Biszkopt:- 5 jaj
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżki kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Frużelina truskawkowa:
- 450 g truskawek mrożonych
- 100 ml + 50 ml wody
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki żelatyny
Masa śmietanowa:
- 500 ml śmietanki 30%
- 500 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan - fix
Dodatki:
- 9 dużych i świeżych truskawek
- 9 chipsów czekoladowych
- 1 galaretka krystaliczna
- 220 ml gorącej wody
Zaczynamy niestandardowo, bo od zrobienia galaretki krystalicznej i frużeliny. Zagotować wodę i odlać 220 ml, chwilę poczekać i zalać nią galaretkę. Dokładnie wymieszać, aby nie została nierozpuszczona żelatyna. Następnie około 200 ml galaretki przelać na tacę (taką metalową z wyższym rantem) lub do większego pojemnika na żywność, tak aby miała wysokość około 1 cm. Odstawić w chłodne miejsce do całkowitego zestalenia. Po tym czasie pokroić ją na kwadraty (wyjdą sześciany) o boku 1 cm.
Pozostałą galaretkę lekko przestudzić, ale nie może zastygnąć. Owe 9 truskawek dokładnie umyć - pozostawić szypułki i osuszyć, a następnie zanurzyć w jeszcze płynnej galaretce. Każdą truskawkę odłożyć na talerz i pozostawić do zastygnięcia galaretki.
Frużelina: Dzień wcześniej wyjąć truskawki z zamrażarki. W dużym rondlu zagotować 100 ml wody. Dodać do niej rozmrożone truskawki wraz z sokiem i całość gotować około 10 minut. Dodać cukier i sok z cytryny. W międzyczasie przygotować żelatynę (1,5 łyżeczki zalać 25 ml wody i pozostawić do napęcznienia) oraz mąkę ziemniaczaną (1 łyżkę zalać 25 ml wody, dokładnie wymieszać). Rozmieszaną mąkę dolać do zagotowanych truskawek. Gotować około 5 minut. Zdjąć z ognia, chwilę odczekać, a następnie dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Przestudzić. I teraz najtrudniejsza część. Można do niej użyć specjalnego rantu lub garnka. Średnica musi być około 2 cm mniejsza niż biszkopt. Spód i boki garnka lub rantu szczelnie wyłożyć folią aluminiową. Wylać na nią frużelinę i wyrównać powierzchnię. Tak przygotowaną frużelinę umieścić na minimum godzinę w zamrażarce.
Biszkopt: W misie robota lub miksera umieścić białka i dodać szczyptę soli. Ubić sztywną pianę. Następnie po 1 łyżce dodawać cukier. Gdy cukier dokładnie się rozpuści dodawać po jednym żółtka.
Wyłączyć robota i wsypać przesiane przez sito mąki, kakao i proszek do pieczenia. Bardzo delikatnie, przy pomocy szpatułki wymieszać składniki. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie średnica 23 cm). Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C z funkcją termoobiegu. Piec 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i spuścić na blat z wysokości około 60 cm :-). Nic mu nie będzie. Pozostawić do wystudzenia. Następnie przekroić na 3 blaty.
Masa: Śmietankę i mascarpone umieścić w misie robota lub miksera. Ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukier puder i śmietan - fix.
Przystąpić do składania tortu. Tym razem do jego stabilizacji użyjemy rantu foremki do pieczenia lub specjalnego do tortów oraz rantu foliowego. Wnętrze foremki wyłożyć rantem foliowym. Na dnie umieścić wierzchni blat z biszkoptu i nałożyć na niego około 1/3 masy. Masę rozprowadzić, a następnie na środku umieścić zamarzniętą frużelinę pamiętając o wcześniejszym wyjęciu jej z foli aluminiowej. Wcisnąć ją w masę.
Środkowy blat posmarować niewielką ilością masy i przykryć część z frużeliną. Lekko docisnąć. Posmarować połową pozostałej masy i nałożyć ostatni blat. Tak przygotowany tort schłodzić przez pół godziny, a następnie wykończyć.
Zdjąć rant metalowy i foliowy. Nałożyć masę pozostawiając około 2 łyżki do dekoracji i dokładnie rozprowadzić na wierzchu i boku tortu.
Na obrzeżu wierzchu tortu równomiernie rozłożyć chipsy czekoladowe. Na każdy położyć wcześniej przygotowane truskawki. Na środek wysypać i rozłożyć garść galaretkowych kostek. Kostek użyć również do dekoracji boku tortu.
Za pomocą worka cukierniczego i tylki w kształcie gwiazdy zrobić kleksy z pozostawionej masy.
Komentarze
Prześlij komentarz