Pączki hiszpańskie
Pączki hiszpańskie zwane też gniazdkami to doskonała alternatywa dla zwykłych pączków drożdżowych. Idealne na tłusty czwartek. Pączki hiszpańskie robione są z ciasta parzonego, smażone w głębokim tłuszczu. Są delikatne i rozpływające się w ustach.
Moje pączki smażyłam w mieszance smalcu i oleju we frytownicy.
- 320 g mąki pszennej
- 500 ml wody
- 140 g masła
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 6 jaj
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki gorącej wody
- 1 kg smalcu
- 1,5 l oleju
W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i do gotującej się mieszaniny wsypać całą mąkę. Całość energicznie mieszać. Ciasto parzyć do momentu, aż będzie gładkie i będzie odchodziło od ścianek garnka.
Ciasto przełożyć do misy robota lub miksera i ucierać dodając pojedynczo żółtka i jaja. Oczywiście całą pracę można wykonać ręcznie, będzie to jednak pracochłonne.
Przygotowane ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy.
Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o boku 10 cm. Na każdy wyciskać kółka (mogą to być również serduszka) o średnicy około 7 cm.
Smalec i olej rozgrzać we frytownicy lub w szerokim rondlu do temperatury 180 stopni C. Pączki smażyć partiami, wkładając na tłuszcz wraz z papierem - po około minucie usunąć papier. Smażyć po 5 minut z każdej strony.
Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy do odsączenia z tłuszczu.
Cukier puder utrzeć z dwoma łyżkami gorącej wody i sokiem cytrynowym. Tak przygotowanym lukrem udekorować przestygnięte pączki hiszpańskie.
Komentarze
Prześlij komentarz