Pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie zwane też gniazdkami to doskonała alternatywa dla zwykłych pączków drożdżowych. Idealne na tłusty czwartek. Pączki hiszpańskie robione są z ciasta parzonego, smażone w głębokim tłuszczu. Są delikatne i rozpływające się w ustach.

Moje pączki smażyłam w mieszance smalcu i oleju we frytownicy. 

  • 320 g mąki pszennej
  • 500 ml wody
  • 140 g masła
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 6 jaj
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 1 kg smalcu
  • 1,5 l oleju
W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i do gotującej się mieszaniny wsypać całą mąkę. Całość energicznie mieszać. Ciasto parzyć do momentu, aż będzie gładkie i będzie odchodziło od ścianek garnka.
Ciasto przełożyć do misy robota lub miksera i ucierać dodając pojedynczo żółtka i jaja. Oczywiście całą pracę można wykonać ręcznie, będzie to jednak pracochłonne.
Przygotowane ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy. 
Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o boku 10 cm. Na każdy wyciskać kółka (mogą to być również serduszka) o średnicy około 7 cm.
Smalec i olej rozgrzać we frytownicy lub w szerokim rondlu do temperatury 180 stopni C. Pączki smażyć partiami, wkładając na tłuszcz wraz z papierem - po około minucie usunąć papier. Smażyć po 5 minut z każdej strony. 
Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy do odsączenia z tłuszczu.
Cukier puder utrzeć z dwoma łyżkami gorącej wody i sokiem cytrynowym. Tak przygotowanym lukrem udekorować przestygnięte pączki hiszpańskie.

Komentarze

Popularne posty