Koperty schabowe z zasmażaną kiszoną kapustą
Kotlety schabowe można robić na różne sposoby, czy to w różnych panierkach, czy to w różnych marynatach. Dziś przedstawiam koperty ze schabu z zasmażaną kiszoną kapustą. Osobiście nie jestem fanką wieprzowiny w połączeniu z kiszoną kapustą, ale jest to standardowe więc nie będę się spierać. MD stwierdził, że lepszych kotletów nie jadł, a co za tym idzie polecam je z całego serca. Pycha :-).
Do kotletów użyłam zasmażanej kiszonej kapusty z boczkiem, ale równie dobrze sprawdzi się kapusta z grzybami.
(na 2 porcje)
- 2 kotlety schabowe bez kości
- 6 łyżek zasmażanej kiszonej kapusty
- sól
- pieprz
- smalec do smażenia
- mąką
- jajo
- bułka tarta
Mięso oczyścić z błon, a następnie rozbić za pomocą tłuczka do mięsa. Doprawić solą i pieprzem. Na każdy kotlet nałożyć po 3 łyżki kapusty.
Uformować ją, a następnie zwinąć koperty. Zawijać podobnie, jak krokiety.
Na patelni rozgrzać smalec.
Koperty schabowe obtoczyć w mące, jaju i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor pamiętając o tym aby obsmażyć również boki.
Komentarze
Prześlij komentarz