Chlebek pita
Chlebki pita, to okrągłe, płaskie placki z ciasta drożdżowego wywodzące się z Bliskiego Wschodu. Chlebki te podczas pieczenia (piekarnik) lub smażenia (sucha patelnia) pęcznieją tworząc naturalną kieszonkę, którą można wypełnić ulubionym farszem. Na blogu jest przepis na wypełnienie do pity.
Spróbujcie sami przygotować te pyszne chlebki, a nie pożałujecie :-).
(na 8 chlebków)
- 400 g mąki pszennej typ 405 lub "00"
- 7 g suchych drożdży
- 220 ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju lub oliwy
W misie robota lub miksera (można oczywiście ciasto zrobić ręcznie) umieścić wszystkie składniki i wyrobić ciasto. Wyrabiać około 10 do 15 minut. Następnie miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 60 - 90 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło. Można wstawić do nagrzanego do 30 stopni C piekarnika wtedy czas skróci się do 60 minut.
Po tym czasie ciasto przełożyć na blat, chwilę wyrabiać, a następnie podzielić na 8 równych porcji. Każdą z nich uformować na kształt kuli, a następnie rozwałkować na placek o średnicy około 15 - 18 cm.
Placki przełożyć na papier do pieczenia, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do podrośnięcia na około 20 minut.
Papier spod placków można pociąć na kwadraty (na każdym ma leżeć jeden placek).
Po upływie 20 minut 4 placki wraz z papierem na którym leżą przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. Piec 8 minut. Po 4 minutach placki obrócić. Zdjąć z blachy i od razu piec drugą partię.
Komentarze
Prześlij komentarz