Palmiery

Palmiery to ekspresowe ciastka z ciasta francuskiego z cukrem. Częstym dodatkiem do tych niebywale szybkich ciasteczek jest cynamon.

  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cynamonu
Cukier wymieszać z cynamonem.
Pojedynczy płat ciasta francuskiego rozłożyć i równomiernie posypać połową cukru z cynamonem. Można delikatnie wcisnąć cukier w ciasto. Ciasto zwinąć wzdłuż krótszego boku z dwóch stron w rulony, tak aby na środku stykały się ze sobą. Następnie ostrym nożem pokroić na około 1,5 cm plasterki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Identycznie postąpić z drugim płatem ciasta.
Blaszkę umieścić w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C z opcją góra/dół i piec 15 minut. W połowie pieczenia należy ciasteczka obrócić i piec dalej, aż ciasteczka się zrumienią.
Podawać wystudzone - ciepłe są miękkie, a jak wystygną robią się chrupiące.

Komentarze

Popularne posty